2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Çağındaki Çocuğuma Söz Dinletemiyorum
MAKALE #18086 © Yazan Uzm.Psk.Ayşe YILMAZ | Yayın Mart 2017 | 40,752 Okuyucu
Ergenlik çağında çocuğu olan ailelerin en büyük şikayetleri çocuğum kendini odasına kapatıyor, bizimle pek iletişim kurmuyor, ya yalnız kalmak ya da arkadaşlarıyla görüşmek istiyor, hemen sinirleniyor, derslerini çalışmak istemiyor. En önemlisi de çocuğuma söz geçiremiyorumdur.
Ergenlik dönemi kimlik edinme, kendini tanıma, kendi istek ve beklentilerini bulma, karşı cins tarafından beğenilme ile cinsel kimliğini edinme, bağımsızlaşma ve ailenin dışındaki ortamlarda ait olma ihtiyacının karşılandığı bir dönemdir. Bu dönemde ergen kendi iç dünyasına ve ailenin dışındaki dünyaya yöneldiği için ailesini duymakta ve beklentilerini karşılamakta zorlanır.
Kurallar ve beklentiler karşısında çocuğun vereceği üç tepki vardır.
1- Annenin babanın sözüne uyum sağlamak ve kendi isteklerinden vazgeçmek. Bu çocuk ergenliğin kimlik edinme amaçlı sunduğu fırsatı değerlendirememiş ve kendini bulma sürecini ertelemiş olur
2- Anne babanın kurallarına baş kaldırmak. Bu çocuk kendini ve isteklerini tercih etmiş fakat ailesiyle ilişkilerine zarar vermiş olur.
3- Kurallara uyuyormuş gibi görünerek gizlice istediğini yapmak. Bu çocuk kendi istekleri ile ailesinin istekleri arasında bir kaçış yolu bulmuş fakat ailesi arka planda olan şeyleri öğrendiğinde güven sorunu yaşanmasına neden olmuş olur.
Makul kural koyan ve makul beklentilere sahip olmayan, kontrolcü ve talepkar ebeveynlerin çocukları yukarıda bahsettiğim bu üç yoldan birini tercih etmek durumunda kalıyorlar. Bu üç yolda çocuğun gelişimi açısından uygun yol değildir. Ne zaman çocuğumuzu değiştirmek yerine tutumumuzu değiştirmeye başlarsak o zaman çocuğumuz değişmeye ve bizi duymaya başlar. O halde söz dinlemeyen ergen çocuğumuz varsa ne yapabiliriz:
Çocuğunuza ne kadar söz dinletmeye çalışırsanız o kadar zorlanırsınız. Çünkü çocuğunuz sizin istekleriniz ile kendi istekleri arasında sıkışıp kalır. Söz dinletmek yerine onunla iletişim kurmak, paylaşımda bulunmak ve vakit geçirmek gerekir. Çocuğunuzu dinlemeye ve anlamaya odaklanırsanız sizi dinlemeye ve anlamaya başlayacaktır.
Her sorunun altında başkasını anlayamamak ve kendini anlatamamak yatar. Başkasını anlamak için ona olduğu gibi kabul edildiğini, onu değiştirmeye çalışmadığınızı ve önemsediğinizi hissettirmeniz önemlidir. Çocuğunuza bu güveni verdiğiniz, onu dinlemeye, anlamaya çalıştığınız zaman sizden gelenlere kulağını açmaya başladığını ve anlaşmaya başladığınızı göreceksiniz.
Bazı aileler çocuğuma iyi davranıyorum ama hala söz dinlemiyor, diyebiliyorlar. Bunun nedeni çocuğunuzun sizin beklentinizi ve kurallarınıza uymasını istediğinizi hissetmesidir. Çocuğunuzun değişmesi için iyi davranmaktan vazgeçip onu olduğu gibi kabul ederek dünyasına girmek anlamaya çalışmak gerekir
Çocuğunuzun önemsediği şeyleri önemsemek, çocuğunuzda ben önemseniyorum hissi oluşturur. Bu da sizin ve beklentilerinizin önemsenmesini sağlar.
Çocuğa sınırların öğretilmesi çok önemlidir. Aşırı sınır ya da sınırsızlık çocuğun kişilik gelişimini olumsuz yönde etkiler. Her istediği yapılan ya da istedikleri önemsenmeyen çocuklara ergenlikte söz dinletmek daha zordur. Ya her istediğinin yapılmasına alıştığı için bu döngüyü devam ettirecek ya da istekleri göz ardı edildiği için anne babasının istediklerini yapmayarak savaşa girecektir.
Beni anlayan, seven, güvendiğim, bir ebeveynim var diyen çocuklar kendilerine konulan sınırlar ve kurallardan rahatsız olmazlar.
Anne babanın ortak hareket etmesi ve tutarlı davranması da başka önemli bir husustur. Babanın koyduğu kuralı anne deliyor, annenin hayır dediğine baba evet diyorsa çocuk kendisine sınır koyan ya da evde pek sözü geçmeyen kimseyi dinlememeye, önemsememeye başlar. Kural koyarken anne babanın istişare edip ortak tutum sergilemesi çocuğun kurallara uymasını kolaylaştırır.
Bazen anne baba çocukları için doğru tercihte bulunurlar fakat çocukları bu doğru yolu tercih etmek istemezler. Böyle durumlarda beklentinizin mantığını uygun bir dille anlatmak ardından doğruyu kendinin bulması için çocuğunuza tercih yapma hakkı tanımak ve yaşantısal deneyimler yaşamasına fırsat vermek gerekir.
Her bireyin kendine özgü kişiliği, yapısı, tercihi olduğu, özünün ve isteklerinin önüne geçmemek gerektiği ve çocuklarımızın sahibi değil de emanetçisi olduğumuz unutulmamalıdır.

Uzman klinik psikolog Ayşe Yılmaz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Çağındaki Çocuğuma Söz Dinletemiyorum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ayşe YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ayşe YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     41 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe YILMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayşe YILMAZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi71 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayşe YILMAZ'ın Makaleleri
► Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Çocuğuma Neden Vurmamalıyım? Psk.Ezgi SÖNMEZ
► Çocuğuma Ölüm Kavramını Anlatıyorum Psk.Rümeysa Selma KORKUT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Çağındaki Çocuğuma Söz Dinletemiyorum' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi İletişim Ekim 2016
► Depresyon Ekim 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:53
Top