2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Össde Başarı
MAKALE #3452 © Yazan Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ | Yayın Ağustos 2009 | 5,518 Okuyucu
ÖSS ‘de BAŞARI


Bütün ailelerin istediği ve hedeflediği çocuklarının iyi bir eğitim alması ve bu eğitime iyi bir üniversitede devam etmesidir. Ülkemizde gençlerin önünde aşmaları gereken çok ciddi bir engeldir ÖSS. 18 yaşında ergenlik çağının fırtınalı günlerini yaşayan gençlerimiz, ergenlik (kimlik) sorunları ile baş etmeye çalışırken, aynı zamanda önlerindeki bu engeli aşmak için de çaba harcamaya çalışmaktadırlar. Ve pekçok gencimiz bu sınav sonucunda hedeflediği bölümlere girememekte, yaşamlarının geri kalanını etkileyecek olan üniversite hayatlarına kötü başlangıçlar yapmaktadırlar.

Bu zorlu yılda gençlerimizin yanında olmak ve onlara rehberlik etmek adına ebeveynlerede zorlu görevler düşmektedir. Ders çalışma çoğu evde aile ile genç arasında bir sorun, bir çatışma kaynağıdır. Çocuğu için en iyisini isteyen aile onu ders çalışması için zorlamakta, diğer yanda hayatı için kararları kendi vermek isteyen ve yaşamını kendi programlamak isteyen genç ailesinin bu baskılarına başkaldırmaktadır. Bu tartışma ve çatışmalar uzamakta ve büyümektedir. Tartışma, çatışma, baskı ile gence ders çalıştıramayacağımızı anlamalıyız.
Bu zorlu sınava hazırlanırken çocuğunuzun konsantrasyon ya da ders çalışmama, derslere ilgisizlik probleminin olduğunu düşünüyorsanız profesyonel yardım almalısınız.

Peki, problem nerede? Bu hızlı yarişta nasıl davranmalıyız ve neler yapmalıyız ?

1.Unutulmaması gereken ilk nokta, öğrencilerin ÖSS deki başarı yada başarılısızlığı sadece kendilerine mal edilmemelidir. Bu sınavdaki başarı öğrenci+okul+aile üçlemesinin bir sonucudur. Bu üçlü ne kadar verimli ve kooperatif çalışıyorsa sınavdaki başarı o derece yükselmektedir.

2. Bu sınava girecek olan 18 yaşındaki gencin ergenlik döneminde olduğu ve ergenliğin hayatımızdaki en zorlu dönem olduğu unutulmamalıdır.
Aklı yaş dönemine ait sorunlarla dolu ve o sorunlarla mücadele halinde olan, kişiliğini kazanma savaşı veren bir gençten tüm sorunlarını bir yana bırakıp, ÖSS ye çalışmasını beklemek sizce doğru bir beklentimi? Eğer ki çocuğunuzun bu durumda olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle bir uzmandan yardım alıp, ergenlik krizinin sancılarını azaltmaya çalışın.

3. ÖSS sınavında tüm gençler ve aileler en popüler ve en yüksek puanlı bölümleri hedeflemekte yada hayal etmektedirler. Bu sık karşılaştığımız bir problem, sınava girecek ögrencinin potansiyeline bakmadan sadece hayal kurarak o bölüme girebileceğimizi hedeflemek. Gençler ve aileler bu sınava daha gerçekçi yaklaşmalıdır.

4.Bu zorlu yılda ögrenci çok iyi takip edilmeli ve okul ve dersane başarı grafiği izlenmelidir.
Deneme sınavlarında alınan puanlar ve bu puanlardaki artış yada azalmanın sebepleri incelenmeli ve alınması gereken önlemler tespit edilerek acilen önlem alınmalıdır.

5.ÖSS deki başarının aslında bir amaç değil, bir araç olduğu unutulmamalıdır. Asıl amacımızın, kendinden ve yaşamından hoşnut, kendine güvenen ve kendine yeten, mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirmek olduğu unutulmamalıdır.

6.Baş edilmesi gereken başka bir problem ise sınav kaygısıdır. Sınav kaygısı normalden fazla olan öğrenciler ÖSS de deneme sınavlarında gösterdikleri performansı sergileyememekte ve aldıkları puanlar düşmektedir. Çocuğunuzda sınav kaygısı olup olmadığını tespit etmek için,
deneme sınavlarında ne yaşadığına ve ne hissettiğine, okul ve dersane başarısında düşme olup olmadığına, uyku düzenine, iştah artışı yada kaybına, sınav sırasında yaşanan karın ağrısına dikkat etmelisiniz. Eğer ki çocuğunuz da yüksek düzeyde sınav anksiyetesi varsa bunu profesyonel yardım alarak çözebilirsiniz. Telkin ya da tavsiyelerle gencin bu anksiyeteyi aşabileceğini düşünmeyin.

7. Sınava hazırlanırken genci motive etmek adına başkaları ile karşılaştırmak, onu sadece daha agresif yapar ve çatışmalarınızı uzatır. Çocuğunuzu başkaları ile karşılaştırarak motive etmeniz mümkün değildir.

8. Sınavda başarıyı yakalamak için erken davranmalı sorunlara ve çalışma düzenine yönelik önlemler mümkün olduğunca erken alınmalıdır. Sınava az bir süre kala alınan önlemlerin ÖSS deki performansı çok etkilemeyeceği unutulmamalıdır.

9.Unutmayın ki mutlu bir genç başarıyı yakalayabilir. Kendinden memnun, derinlik ve içgörü sahibi, anlamlı bir hayat yaşayan genç zamanını yeteneklerini ve potansiyelini iyi kullanır. Kendine uygun hedeflerin peşinden koşar.

İsmail Sönmez
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Össde Başarı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi118 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in Makaleleri
► Başarı Transferi Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Başarı ve İç Motivasyon Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Başarı Merdiveni Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Başarı Yolculuğu Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
► Okulda Başarı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
► Çocuklarda Akademik Başarı Psk.Nihan ARDA
► Ergenlikte Özgüven ve Başarı Psk.Seçil YİKAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Össde Başarı' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 3,4,5 Yaş Özellikleri Nisan 2014
► Pazar Günü Babaları Mart 2014
► İnternet ve Sosyal Medya Şubat 2014
► Ergenlikte Depresyon Eylül 2010
► Hamilelik Psikolojisi Eylül 2010
► Bugünü Mutlu Yaşamak Eylül 2009
► Yaşam ve Yalnızlık Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:57
Top