2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yas Tutma: Yas Süreci Nedir,ne İşe Yarar? Yas Sürecinin Evreleri
MAKALE #4192 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Ocak 2010 | 25,793 Okuyucu
‘Birisi hayatımızdan gittiğinde bunu anlamlandırmak zordur.’

Kişi herhangi bir kayıp veya ayrılık yaşadığında zihinsel, duygusal ve fiziksel reaksiyonlar gösterir. Bu reaksiyonlar ‘yas’tır.

Yas, kedere verilen tepkidir.

Yas Süreci Nedir,Ne İşe Yarar?

Yas, önemli değişikliklerin; kayıp, ayrılık, ölümün ardından kişinin uyum sağlama sürecidir. Yasın yaşanması gereklidir zira doğru ve zamanında yaşanmayan yas, sonrasında patalojik problemlere yol açabilir.

Yas Sürecinin Evreleri

Yas yaşamaya başlayan kişiler şu evrelerden geçer:

1.)İnkar: Kişinin hayatında sanki hiçbir şey yokmuş gibidir. Bir nevi şok gibi düşünülebilir. Kişi dirençlidir ve sanki durum onu hiç etkilemeyecekmiş gibi bir inkar durumu yaşamaktadır.
“Hayır, O ölmedi”.

2.)Kızgınlık: Durumun değiştiği anlaşılmaya başlanır.Kişi kendisini öfkeli ve çaresiz hisseder.
“Niye ben?”
“Nasıl bırakıp gider?”

3.)Pazarlık: Üzüntü, boşluk duygusu iç içe geçmiştir. Kişinin bir anlam arayışı vardır. İnsanlarla ya da Allah’la pazarlık eder.
‘Allah’ım bana sabır ver, bu acı geçmezse canımı al’.

4.) Depresyon: Durumun kalıcı olduğu ve geri dönüş olmadığı görülür ve bu durum kişiyi derinden etkiler.İçe kapanılabilir ya da dışa dönülebilir.Depresyondaki belirtiler kendini gösterir.

5.) Kabullenme-Yüzleşme: Başetme-uyum süreci ve olgunlaşma evresidir. Gündelik yaşantıya geri dönülmeye başlanır.

Tüm bu süreçlerle uzunluk süresi kişinin 3 ay- 6 ay arası sürmektedir. Ancak yaşanma şiddeti kişinin yapılanmasına ve donanınıma bağlıdır. Her bireyin yası yaşayışı ve tepkileri farklıdır. Yas sürecini yaşamanın gerekliliğindeki amaç, kaybedilen kişiyi unutmak değil yasla mücadeleyi öğrenmek ve benzer acı veren durumlara karşı hazırlıklı olmaktır.

Kayıp yaşayan kişi bu süreci normal bir şekilde tamamlayamazsa ortaya ‘Komplikasyonlu Yas’ durumu çıkabilir. Bu durum çoğunlukla 6 ay sonrasında ortaya çıkmaktadır. Patalojik belirtiler vardır ve kişi aşırı tepkiler verebilir. Her konuşmada aynı acıyı yaşar ve bunu belli eder. Sağlık problemleri geliştirebilir ve yalnız kalmak isteyebilir.Kişi kendisi de bu normal olmayan tepkileri fark edebilir ancak çevresindekiler durumun tespitini daha iyi yapar.
Ancak bu yaşananların normal yas süreci veya patalojik bir durum olduğunu tespit etmek için yası yaşayan kişi ya da yakınları tarafından mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına başvurulmalıdır.

Neler Yapılmalı?

-Kaybı yaşayan kişi normalde nasılsa öyle olmalıdır. Kendini nasıl rahat hissediyorsa öyle davranmalıdır.
-Duygular bastırılmaya, ağlamamaya çalışılmamalıdır.
-Aile çevresi ve yakınlarla birlikte olunmalı ve düşünceler-duygular ifade edilmelidir.
-Belli bir süre yalnız kalmak kişiye iyi gelebilir ancak yakınları tedbirli olmalıdır.
-Kişi kendi kararı ile ilaç kullanmamalıdır.
-Tüm bunlarla birlikte bunun bir süreç olduğu unutulmamalıdır.
Gündelik yaşantıya dönmek için bu süreci en doğru şekilde yaşamak gereklidir.

Sevgilerimle







YASLA İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER:

İnsanlar neden yas tutarlar?

"Yas, içimizden bir parça kopması hissinin iyileştirilmesi sürecidir. Yaşamımıza devam etmemizi, yine başkalarını sevebilmemizi ve kaybımızı kabullenebilmemizi sağlar. Tabii ki yas süreci sonrasında kaybetmiş olmanın verdiği üzüntü hâlâ vardır ama bu artık hayatımızı sürdürmeye engel olacak boyutlarda olmayacaktır. Ancak kaybın sadece sevilen birinin ölümü olmadığı, kişinin sağlık, güç, ya da fonksiyon kaybından da kaynaklanabileceği unutulmamalıdır."

Yas sürecini herkes aynı şekilde mi yaşar?

"Kaybın doğası kişinin tecrübe ettiği yasın niteliğini belirler. Örneğin çocuğunu kaybeden anne bu durumla hiçbir hazırlık ya da uyarı olmaksızın karşı karşıya kalmıştır. Doğal ölümlerde yaşanan yas ile travmatik ölümlerde yaşanan yas farklıdır. Travmatik ölüm diye tanımlayabileceğimiz ölümler; ani, beklenmedik, başka birisinin neden olduğu bir kaza, saldırı, ya da doğal afetler ve amansız hastalıklar sonucunda yaşanan kayıplardır. Kişinin ailesi yakınları yoğun bir haksızlık hissi yaşar."
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yas Tutma: Yas Süreci Nedir,ne İşe Yarar? Yas Sürecinin Evreleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► Yas Tutma ve Kayıp Süreci Psk.Hümeyra ERGÜL
► Psikoterapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Betül ÖZDEMİR
► Psikoterapi Nedir, Ne İşe Yarar? Psk.Gülüm BACANAK
► Cinsel Terapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Yas Tutma: Yas Süreci Nedir,ne İşe Yarar? Yas Sürecinin Evreleri' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:05
Top