2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Açlık
YAZI #3566 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Duygusal açlık, Blumia Nervoza veya Anoreksiya Nervoza hastalıkları kadar ciddi bir yeme davranış bozukluğudur. Mideniz dolu olmasına rağmen stresli, kızgın, üzgün veya yalnız olduğunuzda bir şeyler yeme isteği oluşur. Bu durumda vücudunuz için değil duygularınız için yemek yemeye başlarsınız. Sağlıklı bir beslenme düzeninde ise açlık fiziksel olarak başlar. Duygusal Açlık ile Fiziksel Açlık iyi ayırt edilmelidir.
Fiziksel Açlık
• Yavaş yavaş oluşur, bir anda gelmez.
• Yemek yiyene kadar belli bir süre daha bu şekilde idare edebileceğinizi hissedersiniz.
• Besin alımını mideniz dolduğunda bırakırsınız.
• Yemek yedikten sonra suçluluk hissetmezsiniz.
Duygusal Açlık
• Bir anda oluşur.
• Duygusal açlık hissi geldiğinde hemen besin tüketmeniz gerektiğini düşünürsünüz.
• Besin alımına mideniz doluyken başlarsınız ve doygunluk hissetmeden devam edersiniz.
• Bu açlık sonrası tükettiğiniz besinler için suçluluk hissedersiniz.
Nasıl Başa Çıkılır?
Duygusal açlık ile baş etmede temel adım; açlık hissi geldiğinde gerçekten aç olup olmadığınızı analiz etmektir. Eğer bu açlığın fiziksel olmadığını düşünüyorsanız 1 bardak su veya 1 fincan yeşil çay ile geçiştirmelisiniz. Eğer hissettiğiniz açlığın fiziksel olduğunu düşünüyorsanız, açlık seviyeniz ile en son ne zaman yemek yediğinizi kıyaslamalısınız. Son öğününüzün üzerinden 3-4 saat geçmişse bu açlık gerçekten de fiziksel açlıktır ve sağlıklı besin tüketme vakti gelmiştir.
Duygusal açlığı yenmenin diğer bir yolu ise zihninizi farklı şeylere yöneltmektir. Örneğin yürüyüşe çıkabilir, film izleyebilir veya kitap okuyabilirsiniz. Bu aktiviteler duygusal açlığa sebep olan ”can sıkıntısı” hissinden kurtulmanızı sağlar.
Buna benzer yeme davranış bozuklukları yaşamamak için her zaman sağlıklı seçimler yaptığınızdan emin olmalısınız. Günde 3 ana 2-3 ara öğün tüketerek kan şekerinizin aşırı düşmesini ve kalorili besinlere yönelimi engelleyebilirsiniz. Beslenme programınızda tam tahıllı besinler, mevsimine uygun taze sebze-meyveler, az yağlı protein kaynakları ve süt ürünlerine yer vermelisiniz. Bunların yanı sıra temiz havada düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmeniz, duygusal buhrandan kurtulmanızı sağlayacaktır.
Eğer stresli bir günün ardından duygusal açlığınıza yenik düşüp zararlı besinler tükettiyseniz de ertesi gün yeni bir başlangıç yapabileceğinizi kendinize hatırlatmalı ve asla kendinizi suçlamamalısınız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Duygusal Açlık Dyt.Meltem YAMAN
► Duygusal Açlık Nedir Dyt.Gökhan ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Duygusal Açlık' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:49
Top