2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygularınızı Tanıyor Musunuz?
MAKALE #11964 © Yazan Uzm.Psk.Şahin UÇAR | Yayın Aralık 2013 | 5,667 Okuyucu
Şimdi hangi duyguyu yaşıyorsunuz ? Duygusal açıdan nasıl bir insansınız ? Duygularınız sizi etkiler mi ? Duygulandığınızda bunu saklamayı mı yaşamayı mı tercih edersiniz ?

İnsan duygu ve düşünceleriyle insandır. İnsan hisseden sezinleyen bir varlıktır. hissetmek ve duygulanmak kavramları biribirine çok benzeyen ancak biribirinden ayrılan iki ayrı kavramdır. Duygu/ duygulanmak/ duygusal olmak/ duygu yaşamak bütün bu kavramlar insana özgüdür. Hissetmek ise duygulanmaktan anlamsal açıdan biraz daha farklıdır. Duygular yaşamdan aldığımız tad ve lezzettir. Güzel ve çirkini farketmektir. Haketmediğimizi düşündüğümüzde verdiğimiz tepkidir. Kimse yokken hissettiğimiz yalnızlıktır duygulanmak.

Yaşadığımız her an birşeyler hissederiz. Farkında olsak da olmasak da hep birşeyler hissederiz. İnsan olarak organizmamıza içerden ve dışardan gelen her türlü uyarana karşı bir tepki verir. Olup bitenleri bir yandan algılarken diğer yandan da bu olup bitenleri dğerlendirerek yorumlarız. Bütün bu süreç hızla ve otomotikman gelişir ve farkında olmadığımız bu anlara hep birtakım duygularımız eşlik eder. Duyguların farkında olmak istemeyen daha çok mantığıyla hareket etmek istediğimiz zamanlar olduğunu hatırlayın. Bu imkansızı sadece yadsıyabiliriz. Yok sayabiliriz ya da izole edebiliriz. Ancak bu gerçeğin her zaman içimizde ve bizimle olduğu gerçeğini yok sayamayız. Duygularımızın olması ve her anımıza eşlik ediyor olmaları bir acizlik ve zayıflık gibi algılanır çoğu zaman. Ancak kimi zaman yok saydığımız duygular kimi zaman şiddetli bir şekilde kimi zaman daha hafif düzeyde, her seviyede ortaya çıkarlar. Duygulanmamızın şiddeti ve hangi duygunun ortaya çıkacağı duruma göre ve kişiye göre değişiklikler gösterir. Sadece bir duygunun görülmesi gibi bir zorunluluk da bulunmaz tabi ki. Aynı an da birden fazla duyguyu bir arada görürüz çoğu zaman. Biribirine karşıt birden fazla duygunun da bir aynı anda yaşandığını söyleyebiliriz. Buna en iyi örnek ” sevinç gözyaşları ” olabilir.
Duygularımız hayatımızı sürdürürken kimi zaman koruyucu işlev görürler. Korku duygusu bunun için iyi bir örnek olabilir. Korku duygusu olmadığı zaman koşarak üstümüze doğru gelen bir köpeğe karşı kendimizi korumaya almazdık. Ya da beşinci kattan aşağıya inmek için merdivenleri kullanmak yerine balkondan aşağıya atlayabilirdik !
Diğer önemli bir konu da insanın aynı duyguları ne tür durumlarda yaşadığı ve yaşadığı duyguların o insanı nasıl yönlendirdiğidir. Bazı kişiler kendileri ile ilgili en ufak eleştiri aldıklarında özsaygılarını bütünüyle kaybeder ve kendilerini değersiz, işe yaramaz bir insan olarak görürler. Ardından da kendilerini eleştiren kişilere surat asar ve küserler. Kendini tanımak isteyen bir kişi için yaşadığı duygular çok önemli yol göstericilerdir. Kendini tanımak isteyen kişi;
Yaşadığı duyguyu ve anlamını,
Bu duyguyu yaşamaya yatkın yapan kişilik özelliklerinin neler olduğunu anlamaya çaba göstermelidir.
Psikoterapiler insan ve davranışları üzerinde yoğunlaşır. İnsanın duyguları ve onun yaşadığı psikolojik engeller sürekli olarak insanı rahatsız etmeye başlar. Psikologlar psikoterapinin hangi şekli olursa olsun duyguları yok sayarak terapiuygulayamazlar. Bursa Psikoterapi merkezlerinde de psikologlar psikolojik danışmanlık uygulaması yaparlar.
Kişinin duygularını tanıdığının göstergeleri:
Yaşadığı duygunun farkındadır.
Yaşadığı duyguları başlatan olayın ne olduğunun farkındadır.
Yaşadığı duyguların ortaya çıkmasında etkili olan düşünce kalıplarının farkındadır.
Yaşadığı duygunun düşüncelerine etkisinin farkındadır.
Yaşadığı duyguyu nasıl/ne kadar ifade edeceğini öngörebilir.
Yaşadığı duygunun davranışlarını nasıl etkileyeceğini öngörebilir.
Yaşadığı duygunun başkaları üzerindeki etkilerini bilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygularınızı Tanıyor Musunuz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şahin UÇAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şahin UÇAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Şahin UÇAR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi164 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın Yazıları
► Duygularınızı Tanıyor Musunuz? Psk.Dnş.Melek YILDIZ TÜRK
► Çocuğunu Tanıyor Musun? Zekeriya GUTER
► Kuşkucu Musunuz? Psk.Dnş.Yusuf BAYALAN
► Kendinizi Seviyor Musunuz? Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
► Sürekli Bir Şeyleri Erteliyor Musunuz? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Cansu DOĞRUYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Duygularınızı Tanıyor Musunuz?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlenmeden Önce Dikkat Aralık 2013
► Hipnoz ve Doğum Temmuz 2013
► Hipnoz Haziran 2013
► Hipnoz ve Hipnoterapi Mayıs 2013
► İş Stresi Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:15
Top