2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bazı Beslenme Soruları ve Cevapları...
MAKALE #12048 © Yazan Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL | Yayın Ocak 2014 | 5,158 Okuyucu
Fizyolojik ihtiyaçlarımız ve beslenmenin nedenselliği?

Sağlıklı beslenme nedir?


Günümüz yaşamında yapılan beslenme hataları ve bunların sonuçları nelerdir?


Obezite bir beslenme hatası mıdır?


Ne tür beslenme hataları obezite ile sonuçlanır?


Temel fizyolojik ihtiyaçlarımızın başında beslenme büyük rol alır. Nefes almak, sıvı gereksinimi ve boşaltım gibi çok önemli bu fizyolojik ihtiyaçların içinde yer alan beslenme organizmanın sürdürülmesi için olmazsa olmazdır.

Beslenmek sadece doymak için yapılmamalıdır. Günümüzde oldukça bilinçlenen bir kesimin yanı sıra bir diğer kesim ise sadece doyum için besin tüketir. Psikolojik ya da o anlık istek gidermekten başka hiçbir amacı olmayan doyma isteği ile bu giderilmeye çalışılan kişinin besin tüketiminde, denge çoğunlukla bozulur. Et ağırlıklı, karbonhidrat ağırlıklı ya da yağ yönünde daha zengin tüketimler beslenme dengesini bozacaktır.

Bu nedenle önerimiz kişinin temel besin ihtiyaçlarını çok iyi bilmesi gereksinimlerine denk bir şekilde besin tüketiminde dengeli olmasıdır. Aksi takdirde vücut fazla alınan kısmı yağ olarak depolayacaktır.


Sağlıklı beslenme vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilmesi için gerekli enerjiyi bütün besin öğelerinden gereksinimi kadar sağlamaya denir.

Gereksinimimiz olan besin öğeleri şunlardır;
1. Proteinler; tüm hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunur. İlk olarak midede sindirilir, sonrada ince bağırsakta
2. Yağlar; oda ısısında doymamış yağlar sıvı, doymuş yağlar katıdır. Genellikle ince bağırsakta sindirilir.
3. Karbonhidratlar; yiyeceklerimizde en çok bulunan besin öğesidir. Sindirimi ağızda başlar. Enerjinin büyük bir bölümünü oluştururlar.
• Su ve elektrolitlerin vücutta kullanımını sağlar.
• Proteinin enerji için kullanımını önler.
• Bazı karbonhidratlar sindirilemez bu nedenle bağırsakların çalışmasını sağlar.
• Antiketojeniktir.
4. Vitaminler
5. Mineraller
6. Su


Günümüz yaşamında yapılan beslenme hataları ve bunların sonuçları;

Sihirli olduğu sanılan diyetler aslında tamamen kişinin yeni alışkanlıklar sağlamasını değil de içlerinden en kolayına geleni seçmesi ile oluşur. Bu da kolayca uygulanabilir, ancak yeni beslenme düzeni ve kuralları oluşturmaz. Kişinin şimdiye kadar olan besin tercihi buna ek olarak fiziksel aktivite eksikliği vücut yağ oranında artışa neden olur. O zaman formül basit aslında sorun nereden geliyorsa çözümde o noktadan olacaktır. Örneğin kişi hormon dengesizliği yaşamış ve kilo almış ise o kişinin istediğiniz kadar beslenmesini düzene koyun hormonları tedavi olmadığı sürece yeteri kadar başarı elde edemezsiniz. Ya da yeme alışkanlıkları değişmiş ve kilo almış ise yapılacak tek şey beslenme düzeni kurmaktır. Hiç fiziksel aktivitesini değiştirmeseniz de yani yattığı yerden kilo vermek de denebilir kişi dengeli beslenme düzeni ile kilo sorununu tedavi edebilir. Aslında hemen hemen tüm kilo alış öykülerinin temelinde psikolojik alt yapı yatar.

Obezitenin birçok nedeni vardır;

1. Genetik
2. Yeme alışkanlıklarından kaynaklı hatalar
3. Fiziksel aktivite yetersizliği
4. İlaç kullanımı sonrası
5. Hormon dengesizlikleri sonucu
6. Menapoz sonucu
7. Hamilelik sonrası

Aralarından tedavisi en kolay olanı yemeye bağlı gelişen obezite çeşitleridir.


Beslenmenin bebeklik yıllarından itibaren fizyolojik ihtiyaçlarımızın karşılanması ve yer yer özel günler ve mutlu anlarımızda güzel bir yaşamsal ödül olarak sunmanın dozunun tam anlamı ile ayarlanamadığıı durumlarda obezite ile karşılaşılır.

Örneğin güzel yaşanmış bir yılın ardından kutlanılan bir doğum günü yemeği ve pastasının yada mezun olunan bir okulun mezuniyet yemeği veya yoğun çalşılarak geçen bir haftanın sonunda rahatlamak için gidilen bir parti gibi özel günlerimizde beslenmenin yanında da keyif için yiyebi,liriz. Fakat gelişim dönemlerinde bu ara duraklarda keyif için yapılan beslenme davranışına ulaşabilecek güçte benlikleri olan bireyleri yetiştirmekle ilgili sorunlar yaşanmakta.

güzel tatlar ve lezzetlerle sunmuş olduğu ödülleri kanıksamak daha güçlü ve belli çabalarla hazza ulaşan ve bu çabaları daha kolaycı bir yapıda her an ve sık sık hazza dönük bir beslenme davranışını çocuklarımıza sunarak onların gelecek yıllarında obeziteye yol almalarına neden olabiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bazı Beslenme Soruları ve Cevapları..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Funda GÖÇER TUZGÖL Fotoğraf
Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi562 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bazı Beslenme Soruları ve Cevapları...' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:00
Top