2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Enerji İçeceği Sağlıklı Beslenme Kuralları İçerisinde Yer Alabilir mi?
MAKALE #12049 © Yazan Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL | Yayın Ocak 2014 | 3,965 Okuyucu
Enerji içecekleri daha çok üniversite öğrencileri, aktif spor yapanlar ve yüksek enerji harcayan kişiler tarafından tercih edilmektedir.

Tüketilen enerji içecekleri ilk seferde zihinsel ve fiziksel performansı belirgin olarak arttırabilir. Ancak bu artışın enerji içeceğinin içeriğindeki bitkisel katkılardan mı yoksa yüksek miktarda bulunan kafeinden mi kaynaklandığını söyleyebilecek yeterince literatür çalışması yoktur.


Şu bilinmektedir ki belli bir düzen ve sıklık gözetmeksizin alınan kafein, insan fizyolojisinde bağımlılık meydana getirmemektedir. Ancak 4-6 hafta her gün düzenli içilen az dozda kahve tüketimi bağımlılık meydana getirebilir. Bu sürecin sonunda kahve alınmadığı günler “yoksunluk sendromu” dediğimiz bağımlı olunan maddenin alınmadığında vücutta meydana gelen fizyolojik değişiklikler görülür. Bu fizyolojik değişiklikler; sinirlilik, gerginlik, el ayakta titreme, huzursuzluk ve zihinsel süreçlerin yavaşlamasıdır. Bağımlılık yaratan madde alındığında bu tepkiler ortadan kalkar. Ve biz şunu biliyoruz ki enerji içeceklerinde aşırı düzeyde kafein bulunmaktadır. Enerji içeceklerinin kullanıcılarında gözlenen iyilik halinin bir kısmının bu mekanizma ile ilişkili olabileceği düşünülebilir.


İÇİNDEKİLER:


Kafein: Uyarıcı etkiye sahiptir. Yüksek miktarda bulunur. Mental uyanıklığı arttırır, hızlı ve düzensiz kardiyak atıma neden olur, gastrointestinal rahatsızlıklar yapar.


Guarana: Uyarıcı etkiye sahiptir. Güney Afrika’da yetişen bir bitkidir. Kafeine benzer etki gösterir. Kafeinin etkisini arttırır.


Taurin: Kas dokusunda bulunan bir protein yapıtaşıdır. Beyinde anti anksiyete ajanıdır. Ratlarda yapılan çalışmalara göre taurin hipotermik etkiye (vücut ısısında düşüklük) neden olur.


Ginseng: Cinsel uyarıcı etkiye sahip bir tür bitki.Kafeinin etkisini arttırır.


Yohimbin: Oldukça güçlü bitkisel bir uyarıcı olup afrodizyak özelliği sayesinde erektil disfonksiyon tedavisinden kullanılmaktadır. Yağ kaybını arttırıcı özelliği vardır.


İnositol: Glikoz metabolizmasının ürünüdür. Kafein alımı ile vücuttaki miktarı azalır. Depresyon tedavisinde serotonin etkisini artırır.


B grubu vitaminler: Besin çeşitliliği yüksek beslenme programlarıyla yeterince alınır. Yorgunluğa karşı savaşır, koordinasyonu geliştirir.


ENERJİ İÇECEKLERİ KİMLERE ÖNERİLMEZ:


Yüksek kafein içeren enerji içecekleri aşırı kafein tüketimi önerilmeyen gebe ve emziklilere, adolesan ve çocuklara, yaşlılara, diyabetiklere, metabolik hastalığı, böbrek yetmezliği, kalp ve tansiyon rahatsızlığı olanlara yüksek kan basıncı ile ilişkilendirildiği için önerilmez.

ENERJİ İÇECEKLERİ TÜKETİLDİĞİNDE GÖRÜLEN ETKİLER:


Klinik pratikte enerji içeceğinin kullanımına bağlı tıbbi semptomlar ve problemler çok iyi bilinmemektedir.

Enerji içeceklerinin alkol ile birlikte kullanımında önemli klinik sorunlarla karşılaşılabilir.

Yapılan araştırmalara göre enerji içeceği ile alkolü birlikte tüketenlerin, sadece alkol tüketenlere oranla iki kat daha fazla alkol aldıkları görülmüştür.

Enerji içeceklerinin tüketiminden sonra oluşan enerjik tablo, vücudumuzda zaten bulunan adrenalinin hızla boşalımına neden olur. Bunun ardından da aşırı bir yorgunluk gözlemlenebilir.


Enerji içecekleri’ nin kullanımıyla susuzluk isteğinin geçiştirildiği ancak giderilmediği bir gerçektir. Bu nedenle kişinin su tüketimi de azalır, bu da azalmış tükürük salgısına ve dişte aşınmaya da neden olabilir.


Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Enerji İçeceği Sağlıklı Beslenme Kuralları İçerisinde Yer Alabilir mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Funda GÖÇER TUZGÖL Fotoğraf
Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi562 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'ün Makaleleri
► Enerji Arttıran Beslenme Tarzı Dyt.Orçun KÜRÜM
► Sağlıklı Zayıflama Kuralları Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Enerji İçeceği Sağlıklı Beslenme Kuralları İçerisinde Yer Alabilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:50
Top