2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Küllerimizden Doğmak Mümkün mü?
MAKALE #20608 © Yazan Psk.Dnş.Esmanur BOLAT | Yayın Haziran 2019 | 2,914 Okuyucu
"Beni öldürmeyen acı güçlendirir" Friedrich Nietzsche

Önceki yazımda travmadan bahsetmiştim. Hayat akışımızı değiştiren istenmeyen olaylardır. Hayatımızın dönüm noktası diyebileceğimiz zorlukla ilk kez karşılaşmışızdır ve hazırlıksız yakalanmışızdır. Bazı olayların bazı insanların başına gelebileceğini, dünyanın güvenli ve insanların iyi olduğunu, dürüst ve nazik olursak tehlikelerden korunacağımızı düşünürüz (Janoff-Bulman, 1989) ama travmatik olaylar sonrası suçumuz yokken de felakete uğrayabileceğimizi görürüz.

Travma acı verici deneyimdir ve psikoloji tarihi boyunca sonrasındaki olumsuz etkileri ile anılır ve pek çok travmatize birey uzman desteğine ihtiyaç duyar. Pozitif psikolojinin katkıları ile yaşam zorluklarının iyi oluşa etkisi çalışılmaya başlanır. Travmanın da olgunlaşmaya katkı sağlayabileceği çeşitli araştırmalarla desteklenir. Burada önemli olan travmadan sonraki mücadeledir; yani travma tek başına büyümek için yeterli değildir (Park, 1998; Aguirre, 2008). Bazı kişiler yaşamlarını travmadan önce ve sonra olarak ikiye ayırır, hayatlarında kökten bir değişim olur.Travmadan sonra yaptığımız iç muhasebe, yeni durumu bir yere oturtmaya çalışmak, eskiyle kıyaslamak iyileşmeye destek olur (Calhoun ve Tedeschi, 1998). Kişilerin özellikleri, çevresel destek ve travmatik olayın şartları (Park, 1998) mücadeleyi şekillendirir ve sonuçta kişinin gücünü fark etmesi, yaşam için daha fazla şükretmesi, önceliklerin yeniden sıralaması, hayattaki yeni olasılıkların farkedilmesi beklenir (Shakespeare-Finch, Smith ve Gow, 2003). Her mücadele biriciktir; bazı evrensel noktalar olsa da travma sonrası ile baş etmenin tarzı, süresi ve sonuçları farklılık gösterir.

Zamanla bilişsel şemaları olumlu yapılandırma ve sosyal destek çoğu kişinin iç dünyasını yeniden kurmasına yardımcı olur (Janoff-Bulman, 1992). Eski düşünme tarzımızın artık işe yaramadığı durumlarda yenşden işlevsel düşünme kalıpları oluşturmalıyız. Bu yapılandırma, kişilerin güçlü olduklarını anlamaları ve diğer güçlükler karşısında hangi başa çıkma yöntemlerini kullanacaklarını öğrenmeleri ile gerçekleşir. Bir diğer önemli farkındalık “incinebilirlik” ile ilgilidir. Zorlayıcı olay sonrası büyüme sürecindeki bazı kişiler kırılganlıklarını ve faniliklerini fark ederek yaşamın değerli, kırılgan ve hassas olduğunun bilincine varırlar (Tedeschi ve Calhoun, 1995) Kişiler arası ilişkilerin öneminin kavranması ve ilişkilere emek verilmesi bir diğer değişim alanıdır (Collins ve Read, 1994). Travmaya maruz kalan bazı kişiler diğer insanlara yardım etme eğilimindedir ve yardım ederek daha fazla iyileşir, mücadele edenlerle yaşadıklarını karşılaştırarak farkındalık sağlar (Tedeschi ve ark., 1998). Travmatik olayla mücadele sürecinde olay hakkında konuşmanın kişileri birbirine yakınlaştırdığı, daha önce hiç görülmeyen desteğin alınıp verildiği ve kendini ifade etme olanağı sağladığı görülür (Hasdelen, 2014). Travma sonrası büyüme sürecindeki birçok kişi, hayatı daha az ciddiye aldığını belirtir ve hayatın tadını çıkarmaya çalışır (Tedeschi ve Calhoun, 1995). Büyümenin bir diğer farkındalığı yaşam felsefesi değişen insanın varoluşunu sorgulaması ve anlam araması ile ilgilidir (Pargament, Smith, Koenig, Perez 1998).

Hem yeteneklerimiz hem de güçlüklerimiz bizi biz yapar. Daha esnek olmak, hiçbir acının aynı yoğunlukta sonsuza kadar süremeyeceğini unutmamak, kendimizin ve çevremizin sandığımızdan daha güçlü ve destekleyici olabileceğini bilmek, gerektiğinde uzmanlardan psikolojik destek istemek zor zamanlarımızı en az zararla atlatmamıza yardımcı olur.

"Travma sonrası büyüme" özel ve geniş bir konu. Bu yazıda zorlayıcı yaşam olaylarından sonra eskisinden iyi olmanın mümkün olabileceği ile ilgili araştırmacıların söylemlerine yer verdim.

Kaynaklar

Aguirre, M.G. (2008). An examination of the role of meaning in posttraumatic growth following bereavement. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Auburn Üniversitesi, Alabama, A.B.D.

Calhoun, L. G. ve Tedeschi, R. G. (1998). Beyond recovery from trauma: Implications for clinical practice and research. Journal of Social Issues, 54(2), 357-371.

Collins, N. L., ve Read, S. J. (1994). Cognitive representations of adult attachment: The
structure and function of working models. In K. Bartholomew & D. Perlman (Ed.)
181 Advances in personal relationships, Vol. 5: Attachment processes in adulthood (sy. 53
90). London: Jessica Kingsley.

Hasdelen, M. (2014). Üniversite öğrencilerinde travma sonrası büyümeyi yordayan çeşitli değişkenlerin türk ve amerikan kültürlerinde incelenmesi: bir model önerisi.Yayınlanmamış Doktora Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara, TÜRKİYE.

Janoff-Bulman, R. (1989). Assumptive worlds and the stress of traumatic events:Applications of the schema construct. Social Cognition, 7(2), 113-136. doi.org/10.1521/soco.1989.7.2.113

Janoff-Bulman, R. (1992). Happystance. A review of subjective well-being: An interdisciplinary perspective. Contemporary Psychology, 37,162-163.

Pargament, K.I., Smith, B.W., Koenig, H.G., ve Perez, L. (1998). Patterns of positive and negative religious coping with major life stressors. Journal for the Scientific Study of Religion, 37, 710-724. doi:10.2307/1388152

Park, C.L. (1998). Stres-releated growth and thriving through coping: the roles of personality and cognitive processes. Journal of Social Issues;54:267-77.

Shakespeare-Finch, J.E., Smith, S.G. ve Gow, K.M., et al (2003). The Prevalence of Post-Traumatic Growth in Emergency Ambulance Personnel. Traumatology;9:58-71.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Küllerimizden Doğmak Mümkün mü?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Esmanur BOLAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Esmanur BOLAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esmanur BOLAT Fotoğraf
Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Esmanur BOLAT'ın Yazıları
► Küllerinden Yeniden Doğmak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Türkiye’de Üstün Zekalı Doğmak Psk.Dnş.Gürkan YAŞAR
► Hayır Diyebilmek Mümkün Psk.Damla KANKAYA
► Mümkün Olmayan Mükemmellik Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Yiyerek Zayıflamak Mümkün mü? Psk.Cenk KAHVECİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Küllerimizden Doğmak Mümkün mü?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Belirsizlik Aralık 2020
► Özgüven Sevdası Temmuz 2020
► Anımsama Terapisi Nisan 2020
► Sana Ne İyi Gelir? Aralık 2019
► Aidiyet İhtiyacı Ekim 2019
► Ruhsal Travma Haziran 2019
◊ Egzersiz ve Depresyon Haziran 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:37
Top