2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayatı Mahveden Panik Atak
MAKALE #15099 © Yazan Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK | Yayın Temmuz 2015 | 4,368 Okuyucu
Panik Bozukluk

Panik bozukluk yaşayan kişilere bakacak olursak , atakların başladığı zaman öncesinde ve süresinde ifade edilmemişliklerin biriktiğini gözlemliyorum. Ve bu kişilerin çok fazla olumsuz inanç kalıpları oluyor. Hayatlarının içinde sürekli neden sonuç ilişkisi kurma çabası içinde oluyorlar. Kendi bilinç düzeyleri ve yaşamları içinde A olayı ile Z olayını ilişkilendirir ve bunu mühürler. Sonra yine aynı sonuçları beklemeye başlar. Yani Panik bozukluk yaşayanlar geçmişin tekrarından başka bir şey yaşamazlar.

Panik bozuklukta yaşam öykülerinde endişeli ve otoriter ebeveyn profiline nerdeyse %100 rastlanıyor. Endişeli ve güvensiz bir Anne ve Sinirli ve iletişime kapalı bir Baba veyahutta Oteriter Anne ve Kaygılı Baba eşleşmesi buna örnek oluşturabilir. Hal böyle olunca çocukta olumsuz bir çok kodlama, bakış açısı oluşuyor. Bu bakış açılarıyla kendini koruma çabası içinde olan bu güçsüz ve ebevnlere muhtaç çocuk , yetişkinlikte de bu bakış açılarının şuan ki aynamalarıyla devam ediyor yaşantısına. Yani orda oluşturduğu ve belki o an için işine yarayan bu bakış açıları şuan da geçerliliğini yitiriyor ve temelde bitirilmemiş işler kendinileri Panik Ataklar şeklinde ifade çabasına girmiştir.

Olmasından korktukları ve olmasını istemedikleri şeylerden kaçınma ve önleme eğilimleri ve organizeleri realitelerini oluşturur. Daha önce referans noktasında ne varsa bunun tekrar olma durumunu önlemek için bütün dikkatlerini buraya verirler. Bazen tek düşündükleri budur. Daha bir gün otobüse bindiklerinde bir Atak yaşamışlarsa her otobüse bineceklerinde ve hatta diğer toplu taşıma araçlarına bindiklerinde de yine bu atağın tekrarlanmasından korkarlar ve bu korkuyla zaten o kadar stres ve baskı altına sokarlar ki muhtemelen yine atak geçirirler. Bu bir kısır döngüye dönüşür. ATAK geçirirler ve sonra yine atak geçirmekten korkarlar ve yine atak geçirirler ve sonra yine korkarlar aynı şeyi yaşamaktan.

Oluşan bu kısır döngüyü kırmak için hali hazırda yaptığınızdan farklı şeyler yapmanız gerekiyor. Yani yine olacak mı diye sormak ve hatta yine olacak diye beklemek yerine ihtiyacınız olan şeye yatırım yapmanız gerekiyor. Ve bunun içinde öncelikle korktuğunuz ve kaçındığınız şeye gönüllü olmalısınız. Yani olmasından korktuğunuz şeyin olmasına izin verip bunu da kabul etmelisiniz. Evet ben atak geçirebilirim ve buna rağmen ben bunu yapabilirim diyerek kendinizi ve bu durumu kabul etmelisiniz.

Bu rahatsızlığı yaşayanlara baktığımda daha önce oluşturulmuş olumsuz bakış açılarını değiştirmeleri çok zorken , yeni bir olumsuz bakış açısı oluşturmaları bir o kadar kolaydır. Aslında bu açılarının hayatında ki gerçeklik karşılığına baktığımızda çok düşük bir oran görüyorum. Yani aslında bu yaşantılar herhangi birinin risk oranı kadar olmasına rağmen , bu bozukluğu yaşayanlar bu oranı risk oranı yerine Kesinlik Bildiren bir bakış açısı üzerinden değerlendiriyorlar.

Kendi inanç sisteminin dışında bunu aslında yanlışlıyan ve yıkan bir çok yeni şey olmasına rağmen bunu görmezler. Sadece baktıkları yere bakmaya devam ederler. Peki bu bir işe yarıyor mu? Farklı bir realite yaratıyor mu? Bu Size bir katkı sunuyor mu? Her seferinde aynı şeyi yaşamaktan korkarken, aslında her zaman aynı şeyi yaşamadığını görebilmeniz için neler mümkün?

Panik bozuklukta kişinin en temel yapması gereken şey ; kendi düşünce ve inanç sistemine karşı Antitez geliştirmesidir. İnandığı şeye inancını kuvvetlendirmek yerine ihtiyacı olan şeyi yani bu inancı kırmak için farklı bakış açılarını üretmek ve bunuda 'an' içinde aktif hale getirmelidir.

Sevgilerimle

Ziya ÜNLÜTÜRK
Psikoterapist -Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayatı Mahveden Panik Atak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ziya ÜNLÜTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
Eskişehir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi68 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hayatı Mahveden Panik Atak' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Korku Temmuz 2015
► Sevilme Arzusu Mayıs 2015
◊ Beklemeyi Bilmeli İnsan! Şubat 2017
◊ Access The Bars Ocak 2015
◊ Uyku Bozuklukları Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:45
Top