2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Korku
MAKALE #15108 © Yazan Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK | Yayın Temmuz 2015 | 5,572 Okuyucu
Korku

Korku öyle birşeydir ki ne vardır ne yoktur. Korku çoğunlukla öğrenilmiştir ve korku tektir. Korkunun neye benzediğini bilemezsiniz ama bir çok sembolik tanımı vardır. Kedi , uçak, karanlık, kaybetme korkusu gibi. Bunlar bizim adlandırdığımız KORKUNUN türevleridir. Korku tektir o da sadece KORKUdur. Korkunun olduğu yerde olumlu benlik algısından söz edilemez. Korku varsa BEN yoktur. Korku tektir ve bulaşıcıdır. İçimizde ki korku hissi zamanla zift gibi bulaşır ve dağılır. Yani her yaşta ve dönemde , o yaşa ve döneme uygun şekilde kendini gösterir. Çocuklukta başka, ergenlikte daha başka ve yetişkinlikte bambaşka olabilir. Ama bazende her dönemde aynı korku yaşanılabilir.

Korkulu ve güvensiz bir yapınız varsa sürekli olarak Korku nesnesi üretirsiniz. Ve her seçiminizde etkilidir. Bir virüs gibi dağılır ve inanılmaz etkilidir.

Bu korku temeli kişide oluştuktan sonra , kişi korkusunu kendisi üretmeye başlar. Ve bu yüzdendir ki her zaman onunla birliktedir. Ortam , iş, eş ve şehir değişikliği bunu değiştirmez. Çünkü her yeni şey içinde mutlaka Korku üretecektir Korku. Kaçmak gerçekliğini değiştirmek.

Korkmamak, korku nesnesiyle yüzleşmekten daha çok , o korku nesnesinin korku nesnesi olma özelliğini kaybetmesi ve hiçbir anlam ifade etmemesi durumudur.
Şöyle örneklendirebilirim ; Kediden korkuyorsanız bu kedinin korkunç olmasından kaynaklanmaz. Çünkü kedi temelde bizim nötrdür. Eğer öyle olmasaydı hepimiz aynı şeyi hissediyor olurduk. Ama Kedi kimimiz için ev arkadaşı , kimimiz içinse bir canavar ve tehdit unsuru.
Kediden korkmayan bir kişinin beyni , kedinin nesinden korkulacagına dair bir veri üretmez. Yani aklına şuna dikkat et diye birşey gelmez. Korkusuz olmak böyle birşeydir.

Korku nesnesinden uzak olmak ,bu durumla başettiğiniz anlamına gelmez. O nesne tekrar varlığını gösterene kadar bu durum devam eder. Kendi kendimize söylediğimiz yalandan başka birşey değildir bu.

Korku kendimizi korumak için devreye giren bir sistemdir. Gerçek bir tehdit altında ortaya çıkması sağlıklı olabilirken bu bile kişiden kişiye değişir.

Korku devreye girdiğinde

1 - Saldırma
2 - Kaçma
3 - Donup kalma

Bu 3 şeyden birisini yapıyor oluyoruz.

Bir kişi size silah doğrulttuğunda sizin tepkiniz ötekinden çok farklı olurken , bazende aynı tepkiyi veriyor olabilirsiniz yani kişiden kişiye değişebilir.

Korku 2 Türdür

1- Gerçek korku
2- Gerçek dışı korku

Gerçek Korku: Gercekten karşı karşıya kalınan durumdur. Bir aracın size çarpıyor olduğu , asma köprüde yürürken üzerine bastığınız tahta basamağın kırıldığı, bir uçak yolculuğunun ortasında motorun bozulup kaptanın düşüyoruz dediği an'da duyulan korku gerçektir ve gerçelikle örtüşüyordur.

Gerçek Dışı Korku: Bu yaratılmış, üretilmiş veya öğrenilmiş korkulardır. Batıl inançlarda buna dahildir. Merdiven altından geçmemek, elden bıçak almamak veya vermemek gibi. Toplum karşısında rezil olma, hastalanma, zarar görme gibi.

Korkulu bir bireye bakacak olursak burada ki algı bozulmuş durumdadır. Yani herşey artık bir tehdit unsuru olarak algılanıyor. Sürekli kendini koruma çabası içinde oluyor. Gerçek dışı birçok korku üretilebileceği için adrenalin salgılanımı bu kişilerde daha fazla oluyor. Bu nedenle bedensel semptomlarda korkuya eşlik etmeye başlıyor.

Fobik ( kedi, uçak, yükseklik,kusma,böcek vs) korkuları çözümlemek çok daha kolaydır. Emdr ve Duygu Devreleri Terapisi ile birkaç seansta bunları çözüme ulaştırabiliyoruz.

Korkulu kişilere bakıcak olursak bu kişilerin aile dinamiklerinde de korku odaklı ebeveynler görüyoruz. Kaçıngan veya endişeli bir ebeveyn profili bireyin korku referanslarını besleyen birer profildir. Çok hassas ve otoriter ebeveynler de aynı şekilde etkili olmaktadır. Bu profiller içinde yetişmişseniz güvenli bir ortamda büyümemişsiniz demektir. Bu ortamda yetişen ama benim korkularım yok diyende olabilir. Belki bu korkularla başetme yolu olarak Kaçıngan veya Narsistik bir kişilik oluşturmayı seçmiş olabilirsiniz. Veya belki de gerçekten korkunuz yoktur :)

Korku işlenirken kişinin yaşam öyküsü oldukça önemlidir. Korkunun gelişiminin danışan tarafından bilinmesi , danışanın farkındalığına büyük katkı sunar.

Farkındalık için psikoterapi gerekiyor. İlaç farkındalık kazandırmadan tedavi etme biçimidir. Sadece İlaç kullanırken sorununuzun oluşumunu çözümleyemezsiniz. Ama azımsanamayacak kadar yüksek oranda bireyler sorunların çözümü için çaba harcamak istemiyor. Daha kolay ve yorulmadan birşeyler birden çözülüversin istiyorlar. Psikoterapi emek ve yatırım isteyen bir süreçtir. İlmek ilmek işlenmesi gereken bir süreç. Puzzle yapmak gibidir, parçaları koyarsın ve bütüne ulaşıp ana resmi görürsün.
Dolayısıyla bu yazılarda tedavi için yeterli değildir. Evet katkıları vardır bu yazıların ancak sadece bilgi bazen tek başına işe yaramıyor. Bu sürecin dışardan bir kişi tarafından yönetilmesi , bizim kendi savunma mekanizmalarımıza takılmadan yönetilmesi gerekir

Her ruh sağlığı alanında çalışan kişi yetkin bir terapist demek değildir. Bu becerileri geliştirebilmek adına kendimizi lisans eğitimlerimiz dışında da eğitmemiz gerekiyor.

Yani tedavi için lütfen PSİKOTERAPİ yapan bir uzmanla çalışın. Bu Psikiyatristte olabilir , psikologta, psikolojik danışmanda.

Psikoterapi süreci tavsiye süreci değildir. Terapist tavsiye vermez çözüm ve sorunların temeli için rehberlik eder. Psikoterapi becerilerini ve bilgilerini kullanarak kişiyi çözüme götürür.

O yüzden neler yapabileceğinize dair bilgiler vermek bazen işe yarar şeylerde olmasına rağmen yeterli değildir. Kişi kendi içinde çok özeldir ve bu özel varlığı kendi içinde değerlendirmek gerekir. Kendi ailesi, sosyolojik yapısı, kültürel yapısı, ekonomik yapısı vs içinde değerlendirmek gerekir.


Kendine güvenli bir yaşam için...

Sevgilerimle

Ziya ÜNLÜTÜRK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Korku" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ziya ÜNLÜTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
Eskişehir
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi68 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK'ün Yazıları
► Korku Ama Korku Değil:Fobiler Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Kaygı ve Korku Psk.Fırat TURAN
► Korku Hakkında Her Şey Psk.Ebru YEREBAKAN
► Çocuklarda Korku Psk.Gonca RASLAYAN
► Korku ve Fobi Psk.Alican KAYA
► Çocukta Korku Psk.Arzu GÜNEŞ
► Varoluşsal Bir Korku: Ölüm Psk.Esra ERDOĞAN
► Çocukluk Dönemi Korku ve Kaygıları Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Çocuklukta Korku, Kaygı ve Fobi Psk.Gizem BODUR ATALAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Korku' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sevilme Arzusu Mayıs 2015
◊ Beklemeyi Bilmeli İnsan! Şubat 2017
◊ Access The Bars Ocak 2015
◊ Uyku Bozuklukları Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:59
Top