2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ceza mı? Disiplin mi?
MAKALE #19892 © Yazan Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ | Yayın Ekim 2018 | 2,534 Okuyucu
CEZA MI? DİSİPLİN Mİ?

Son yıllarda oldukça kafa karıştıran çocuk psikolojisi konularının başında disiplin ve ceza konusu listelerde başı çekiyor. Bu kadar popüler bir konuyla ilgili önce konuya kendi çocukluğunuza dönüp bakarak başlamanızda fayda olduğunu düşünüyorum. Örneğin; anne/babanızın hoşlanmayacağı bir davranış yaptığınızda size nasıl tepki veriyorlardı? Kızarak? Bağırarak? Döverek? Aşağılayarak? Tehdit Edilerek? Nasihat ederek? vb. Eminim bunlar ya da bunlara benzer cezalandırmalardan en az bir tanesini hatırlıyorsunuzdur. Peki bu cezaya maruz kalmanıza sebep olan davranışınızı hatırlıyor musunuz? Bir çoğunuzun sonucunu evet ama sebebini hatırlayamadığınızı duyar gibiyim. İşte ebeveynlerin size ders vermek amacıyla, hayata hazırlamak niyetiyle yaptığı bu girişimler hatıradan öteye çoğu zaman gitmez. Üstelik çocuğun yaptığı uygunsuz davranışla yüzleşmesini engelleyerek intikam hayallerinin peşine düşmesine de sebep olur. Artık araştırmalar da fiziksel cezaların çocuklarda saldırgan davranışlarını arttırdığı ve ileride de depresyon ve kaygıya sebep olabileceğine dair destekler niteliktedir.



Fiziksel cezalardan kulağa daha hoş gelen diğer bir uca bakarsak o da ödüller, stickerlar, oyuncaklar alarak pekiştirilen motivasyon kaynaklarıdır. Buradaki sıkıntı ise çocuklar büyükçe elimizdeki ödül kaynaklarının yetersiz kalması ya da çocukların kendi başlarına bu kaynakları elde edebilecek olmalarıdır. Ayrıca dış motivasyona bağımlı hale gelen çocuklar sadece ödülü alabilmeye odaklanırken, sizin öğretmek istediğiniz esas değerleri de edinemezler. Ödüllendirmenin olmadığı yerlerde zorlanabilir, yaptığı işten zevk almayabilir. Bu da etkinliklerden kaçmalarına, başarı duygusunu tatmalarına engel olabilir. Mesela siz çocuğunuzun okulda iyi not almak için mi kitap okumasını arzu edersiniz? Yoksa kitap okumayı sevdiği için mi ? ya da kardeşine parka çıkma cezasından korktuğu için mi iyi davranmasını istersiniz? Yoksa gerçekten sevdiği ve değer verdiği için mi? Cevap oldukça basit aslında. Pratikte uygulayabileceğimiz kaynaklarımızın farkına varmak ve bunun işe yarayacağına inanarak başlamak en büyük adımınız olacaktır. Sonrasında ise;

-Kurallarınızı ve beklentilerinizi belirtmek: Çocuğunuza söylediğiniz şeyleri neden yapması gerektiğini açıklayın.
-Seçenek vermek: Çocuğun kendini daha fazla özgür hissedeceği seçenekler sunun. Örneğin: alışveriş merkezinde koşan çocuğa “İki seçeneğin var; ya yürüyebilirsin ya da pusetinde oturarak devam edebilirsin. Sen karar ver.”
-Harekete geçmek: Kardeşiyle oyuncak tartışması yaşayan çocuklara güzelce oynamaları gerektiğini sık sık hatırlatmak olay anında yeterli çözüm olmayabilir. Bu sebepten sakin bir şekilde yanlarına gidip oyuncağı ulaşamayacakları bir yere kaldırmayı deneyebilirsiniz.
-Birlikte çözüm bulmak: Sorunu hem çocuğun hem de kendi pencerenizden anlatmak için fırsat tanıyın ve ardından aklınıza gelen tüm çözüm yollarını listeleyip birlikte karar verin.

Özetlemek gerekirse ceza etkili olmayan bir disiplin yöntemidir. Çocuğun üzerinde baskı ve zorlamayla oluşturulmuş dış kaynaklı bir hakimiyettir. Bu hakimiyetin olumlu sonuçları çok nadir görülmekle beraber çocuğun daha fazla direnç ve karşı koyma gücü geliştirmesine sebep olur. Disiplin ise çocuğun kendisini denetleyebilmesini ve davranışını düzeltebilmesi üzerine düşünmesini sağlayacak beceriyi kazandırmaktır. Sabır ve gayret gerektiren bu yöntem emeklerinizin son damlasına kadar değecektir.

Uzman Klinik Psikolog
Büşra Börekçi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ceza mı? Disiplin mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra BÖREKÇİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin Yazıları
► Ceza mı Yoksa Disiplin mi? Psk.Dnş.Gülşah ALCAN ÇAPRAZ
► Ödül ve Ceza Psk.Dnş.Banu KAYIK
► Çocuk ve Ceza Psk.Hüseyin ABAY
► Ceza Değil Bedel Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ
► Çocuklarda Ödül ve Ceza Yöntemi ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Çocuklarda Disiplin Psk.Deniz AKINCI
► Çocuk ve Disiplin Psk.Nail TÜRKDİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ceza mı? Disiplin mi?' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tuvalet Eğitimi Aralık 2017
► Çocuklar ve Yemek Yeme Nisan 2012
◊ Çok Ödev Az Zaman Temmuz 2019
◊ Kızgın Çocuk Kasım 2018
◊ Doktor Korkusu Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:00
Top