2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma'nın Çocuk Üzerine Etkileri
MAKALE #11303 © Yazan Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ | Yayın Ağustos 2013 | 3,859 Okuyucu
Toplumumuzda bir aile, yuva kurmak oldukça önemlidir. Ancak evlenip aile kurmak ne kadar önemli ise o evliliği mutlu ve huzurlu bir şekilde devam ettirebilmekte bir o kadar önemlidir. Buna rağmen bir ömür boyu mutlu olmak için çıkılan bu yol her zaman istenildiği gibi gitmeyebiliyor. Bazı evlilikler çiftlerin çatışmaları, uzlaşamamaları sebebi ile son veriliyor. Eşler için zor olan bu süreç düzgün bir şekilde yönetilmediği takdirde ailenin en önemli üyeleri olan çocuklarıda olumsuz bir şekilde etkileyebiliyor.

Çocuklar için anne ile babanın aynı çatı içerisinde bulunması tek başına yeterli değildir. Önemli olan aile içerisindeki huzurdur. Bu sebeple geçimsizlik yaşayan çiftlerin, çocukların etkilenmemesi için bu huzursuz ortama çocuğu maruz bırakması da zarar verebilmektedir. Bazen aileler çocukların ayrılıktan etkilenmemesi için yalana başvurabilmektedir. Evden ayrılan eşin uzağa gittiğini, ya da hastanede kaldığını vs. türden cümleler kurabiliyorlar. Ayrılığın etkisinden uzak tutmak adına yapılan bu söylem çocukların bir süre kafasını karıştırabilir. Ancak çocuklar yaşanılanları hissederler ve bir şekilde öğrenirler. Maalesef söylenen bu sözlerden dolayı ebeveyne olan güven bir kere zedelenmiş olur.

Boşanma sürecinde ve sonrasında eşler anlaşmazlıklarını çocuklarına yansıtabilmektedir. Birbirlerine olan öfkelerini çocukları üzerinden sürdürebilirler. “Senin annen/baban bana böyle böyle yaptı, biliyor musun”, “bütün bunların sebebi annen/baban” tarzında cümleler sarfederek kendilerini aklama yoluna gidebilir ve çocukların omuzlarına haddinden fazla yük bindirirler. Eşlerin birbirleri hakkında olan düşüncelerinden bahsederken çocukların yanında temkinli olmak gerekir. Eşler ayrılsa dahi çocuklar hayatları boyunca ilişkilerini sürdürmeye devam edeceklerdir. Olumsuz yönlendirme yapmak ya da etkilemek yine çocuklara zarar verecektir.

Boşanma sürecinde çocuklar işlerin yolunda gitmediğini çoğu zaman sezerler. Netleştirmek adına sorular sorabilirler. Boşanma kararı açıklandıktan sonra da şimdi ne olacağına dair sorularına cevap bulmak isterler. “annem-babam neden ayrılıyor?, Evden kim gidecek?, Evden giden nerede yaşayacak?, Annemi ya da babamı bir daha göremeyecek miyim?, Tekrar bir araya gelecekler mi?” gibi. Bu soruları doğru bir şekilde ,çocuğa yaşına uygun bir uslupla yanıtlamak yararlı olabilir.

Boşanma çocukların bazı duygusal tepkiler vermesine neden olabilir. Bu duygularını yaşamasına izin vermek gerekir. Aksi takdirde ileriki dönemlerde daha büyük problemler ortaya çıkabilir. Bu duygusal tepkilerden bazıları şunlardır: korku, suçluluk, üzüntü, yalnızlık, öfke, reddetme, gerileme, uyku problemleri, yeme problemleri, okul problemleri. Biz genellikle 6 ay ila 1 yıl arasında bu duygusal tepkilerin azalmasını bekleriz. Bazen işler bu şekilde gitmeyebilir. Daha çetrefilli ve işin içinden çıkılamaz bir hal alabilir. Böyle durumlarda mutlak bir uzman desteği almak, problemleri daha fazla büyümeden halletmek çok önemlidir.

Ayrılık sonrası yeni düzene adapte olmak çok kolay değildir. Hem kendi problemlerini çözmeye çalışmak, varsa yaralarını sarmak ve bütün bunların yanısıra çocuklarına sevgi, ilgi, şefkat göstermek oldukça meşakkatli bir iştir. Geleceğimizi oluşturan çocukların ruh sağlığı iyi ve mutlu bireyler olabilmeleri için emek vermekte bu sebepten oldukça kıymetlidir.

Boşanma sonrası bireyler hem duygusal hem de maddi açıdan zorluklar yaşayabilir. Bunlar ailenin hayatında değişikliklere sebep olabilir. Ancak zaman içerisinde yeni hayata alışma, yaşanan olumsuzluklara karşı oluşan öfke, kırgınlık, kızgınlık, üzüntü gibi duyguların azalması ile birlikte daha kolay hale gelebilecektir. Bunun için istekli olmanız önemlidir. Baş etmekte güçlük yaşadığınızı farkederseniz bir uzman desteği olarak süreci hızlandırabilir, hayat kalitenizi arttırabilir ve çocuklarınıza çok daha iyi ebeveynler olabilirsiniz.

Aileler için tavsiyeler:
Çocuğunuzla bol bol kaliteli vakit geçirmeye çalışın. Birlikte oyunlar oynayın, şarkılar söyleyin, hikayeler okuyup anlatın.
Duyguları hakkında konuşmasına müsaade edin. “üzülüyorum” dediğinde “üzülecek ne var!” gibi tepkiler vermeyin, onu anlamaya çalışın.
Çocuğunuzun yanında eski eşinizi eleştirmeyin, yargılamayın. Ayrılsanız dahi çocuğunuzun hala annesi/babası olduğunu unutmayın.
Günlerinin çoğunu odalarında, bilgisayar ya da televizyon başında geçirmemelerine dikkat edin. Vakit geçirmek için başka uğraşlar edinmesini sağlayın.
Tek başınıza bütün evin işleriyle uğraşmak ne kadar zor ve zaman alan bir şey olsa da çocuklarınızla ilgilenmeyi ihmal etmeyin.

Psk.Büşra Börekçi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma'nın Çocuk Üzerine Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra BÖREKÇİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin Yazıları
► Boşanma Süreci ve Çocuk Üzerindeki Etkileri Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► Arkadaş Çevresinin Çocuk Üzerine Etkileri Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Boşanma Oranları Üzerine Psk.Dnş.Yaser MERT
► Boşanma ve Etkileri Dr.Psk.Aygül KAKIRMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Boşanma'nın Çocuk Üzerine Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ceza mı? Disiplin mi? Ekim 2018
► Tuvalet Eğitimi Aralık 2017
► Çocuklar ve Yemek Yeme Nisan 2012
◊ Çok Ödev Az Zaman Temmuz 2019
◊ Kızgın Çocuk Kasım 2018
◊ Doktor Korkusu Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:43
Top