2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Dışkı Kaçırma
YAZI #5172 © Yazan Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ | Yayın Kasım 2018
ÇOCUKLARDA DIŞKI KAÇIRMA

Tuvalet eğitimi hem sabır hem de zaman gerektiren bir gelişimsel görevdir. Başlangıç için kesin bir tarih yoktur ancak iki buçuk, üç yaşından sonra çocuğunuz duygusal, bilişsel ve fiziksel olarakta hazırsa başlanabilir. Çocuklarda yaş ve cinsiyete bağlı olarak bir kaç ay önce ya da sonra gibi esneklikler de görülebilir. Ebeveynlerin çoğu yıllardır dışkı kontrolünü sağlayan çocukların yeteneklerini karşılaştırma kıstası olarak görerek bundan gurur duyulacak malzeme çıkartmaya çalışmışlardır. Bu da işleri bir tık daha zorlaştırmıştır.

Dışkı Kaçırmanın Nedenleri Neler Olabilir?
Kasların henüz olgunlaşmadığı ya da stres durumlarında dışkı kaçırmayı görebiliyoruz. Yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi, anne babanın ayrılığı, baskıcı ebeveyn tutumları çocukta stres yaratabilir ve dışkı kaçırmaya neden olabilir. Bu sebeple çocuğun nerelerde altına yaptığı da önemli olabilir. Örneğin okulda asla kaka kaçırmayan bir çocuğun sadece evde kaçırıyor olması ebeveynleriyle olan ilişkisinde zorluklar olduğunu düşündürebilir.

Dışkı Kaçırma Ciddi Bir Problem midir?
Dışkı Kaçırma önemli bir sorundur. Dört yaşın üzerinde olmasına rağmen her ay en az bir kez olmak şartıyla istemli ya da istemsiz dışkı kaçırma görülüyor ise enkoprezis olup olmadığının araştırılması için uzman desteği almak önemlidir. Aksi takdirde çocukta suçluluk duygusu gelişebilir, özgüveninde azalma görülebilir.

Dışkı kaçırma zorluğuyla ilgili ebeveynler olarak neler yapabilirsiniz?
-Öncelikle fizyolojik bir sorun olup olmadığını netleştirmek için doktor kontrolü yaptırılmalıdır.
-Organik bir sebepten kaynaklanmadığı durumlarda çocuğun günlük yaşamındaki stresörleri belirlemek ve onlara yönelik çalışmalar yapılmak gerekmektedir.
-Ebeveynle ilişki sorunları yaşayan çocuklar için olumlu disiplin yöntemlerini kullanmak yine fayda sağlayacaktır.
-Anne/baba-çocuk kaliteli zamanların sürecine dikkat edip, gerektiği durumlarda süresini arttırmak etkili olacaktır.
-Çocuk kaçırdıktan sonra cezalandırmaktan, tehditten, şiddetten ve eleştiriden kaçınmalı, çocuğun suçu olmadığını unutmamalısınız. Aksi takdirde fayda değil, artışa sebep olacaktır.
-Son önerim ise pedagojik öyküler ile aynı zorluğu yaşayan çocukların hikayelerini okuyarak baş etme becerileri üzerine farkındalık kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Büşra Börekçi
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra BÖREKÇİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin Makale ve Yazıları
► Dışkı Kaçırma Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
► Çocuklarda Kaka Kaçırma Psk.Saadet ELEVLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Dışkı Kaçırma' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ceza mı? Disiplin mi? Ekim 2018
► Tuvalet Eğitimi Aralık 2017
► Çocuklar ve Yemek Yeme Nisan 2012
◊ Çok Ödev Az Zaman Temmuz 2019
◊ Kızgın Çocuk Kasım 2018
◊ Doktor Korkusu Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:33
Top