2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gençlerin Meslek Seçiminde Dikkat Etmesi Gereken Konular
MAKALE #11031 © Yazan Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ | Yayın Haziran 2013 | 4,994 Okuyucu
GENÇLERİN MESLEK SEÇİMİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONULAR
Meslek seçimi hayatımızın en önemli dönüm noktalarından biridir. Çünkü bireyin mesleğini seçmesi demek, hayatının büyük çoğunluğunda olacağı çalışma ortamını, geleceğini belirlemesi demektir.

Meslek seçimi denilince ilk akla gelen kriterlerin başında kazanç gelir. Elbette yapılacak işin geliri önemlidir. Ancak meslek tercihi sonrası hayatın büyük çoğunluğunda sürdürüleceği için sadece maddi olanakları göz önünde bulundurmak yeterli olmaz. Kişinin yeteneği, ilgisi, karakter özelliklerinin işe olan uygunluğu da çok önemlidir. Bu noktada kişinin bilgisini, becerisini, güçlü-güçsüz özelliklerini değerlendirmesi önem arz etmektedir.

Kişinin kendi yeteneklerine uygun meslek seçmesi demek başarılı olma ihtimalinin daha yüksek olması demektir. İşte başarılı olmak duygusal olarak kişiyi doyuma ulaştırır. Yaptığı işe olan motivasyonunu ve verimini arttırır. O nedenle yeteneklerinin farkında olmak önemlidir. Örneğin matematik, fen gibi sayısal derslerde başarılı olamayan bir öğrencinin tıp ya da mühendislik gibi alanlarda başarılı olmasını beklemek gerçekçi olmaz. Ya da sözcükleri düzgün bir uslupla kullanmakta güçlük çeken, okumakla arası pekte iyi olmayan birinin edebiyat gibi bir alanda başarılı olması da yine düşük ihtimaldir.

Mesleğin kişinin karakter özellikleriyle ne kadar uyumlu olduğu da bir diğer önemli etkendir. Girişken, çekingen, uysal, sinirli, hırslı, idealist, sorumlu, bağımsız, duygusal, hayal gücü zengin, realist, içe dönük, dışa dönük etkin, heyecan arayan, kendi başına buyruk, kurallara bağlı, alçak gönüllü, düzenli gibi bir çok özellik sayılabilir. Gencin kendi özelliklerinin farkında olması burada büyük önem taşır. Örneğin, insanlarla ilişkisi kuvvetli, dışadönük biri halkla ilişkiler, hukuk gibi bölümlerde okuyabilir. Kişinin yaptığı iş, ilgi ve yeteneğine uygunsa mesleki açıdan tatmin olmasını sağlar. Bu da genel hayat kalitesine yansır. Severek, isteyerek, keyifle yaptığı iş kişiyi mutlu ve huzurlu kılar. O yüzden mesleği her açıdan ölçüp, biçerek seçmek önemlidir.

İlgi alanınıza giren meslekler hakkında tercih yapmadan önce araştırma yapabilirsiniz. Çevrenizde o işi yapan kişilerle sohbet edebilir, çalışma koşulları, istihdam olanakları gibi konularda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ziyaretlerine giderek ortamı yerinde görebilir, işin artı ve eksi yönlerini istişare edebilir, sizin hayat tarzınıza ne kadar uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Örneğin, bazı insanlar için düzenli yaşam çok daha önemli olabilir. Daha az kazancı seçerek düzeni devam ettirebileceği bir meslek tercihi yapabilir.

Meslek seçiminde ailelerin büyük etkisi vardır. Çoğu zaman aile baskısı nedeniyle yanlış seçimler yapılmaktadır. Bu da genelde zaman kaybıyla sonuçlanmaktadır. Burada unutmamak gerekir ki meslek seçimini yapmak bütün bir hayatı boyunca idame ettirecek olan kişiye aittir. Gencin ilgisi, yeteneği ya da kişilik özelliklerine hiç uymadığı halde sırf baba mesleğini sürdürmesi, çok prestijli ya da geliri çok yüksek olduğu için yönlendirme yapılması uygun bir davranış olmayacaktır. Kişi kendi ilgi, yeteneği ve kişilik özelliklerini göz önünde bulundurarak, aile ve öğretmenlerinin yani çevresinin de verdiği mantıklı önerilere kulak vererek karar verebiliyor olması gerekir. Eğer karar verme noktasında sıkıntı yaşıyor, bir çözüme ulaşmakta güçlük çekiliyorsa uzman desteği almakta yarar vardır. Unutmayalım ki bilinçli bir meslek seçimi demek toplumda daha mutlu bireyler ve aydınlık bir gelecektir.

Psk. Büşra BÖREKÇİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gençlerin Meslek Seçiminde Dikkat Etmesi Gereken Konular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra BÖREKÇİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Büşra BÖREKÇİ'nin Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Gençlerin Meslek Seçiminde Dikkat Etmesi Gereken Konular' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ceza mı? Disiplin mi? Ekim 2018
► Tuvalet Eğitimi Aralık 2017
► Çocuklar ve Yemek Yeme Nisan 2012
◊ Çok Ödev Az Zaman Temmuz 2019
◊ Kızgın Çocuk Kasım 2018
◊ Doktor Korkusu Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:14
Top