2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Korkusu
MAKALE #2170 © Yazan Uzm.Psk.Şahin UÇAR | Yayın Ocak 2009 | 6,349 Okuyucu
Okul Korkusu

Yeni bir eğitim öğretim yılı daha başladı. İlköğretim birinci sınıf öğrencileri okul denilen eğitim yuvasıyla ilk defa bu hafta tanıştılar. İlk kez adını duydukları öğretmenle karşılaştılar. Aynı sırada oturdukları arkadaşlarıyla ilk kez tanıştılar. Minicik kalpleriyle tatlı bir heyecan içindeler.

Okulların başladığı bu hafta, birçok öğrenci için güzel ve heyecanlı olabilirken bazı öğrenciler için korkutucu da olabilir. Özellikle bu hafta ‘’okul fobisi’’ dediğimiz durum yaşanabilir. Okul fobisi; okula yeni başlayan öğrencinin yaşadığı uyum problemidir. Okula gitmek istememe, sürekli annesiyle kalmak isteme gibi belirtiler gösterir.
Aslında okulun açılmasını sabırsızlıkla bekleyen çocuk, okullar açıldığında gitmek istemeyen tavırlar sergileyebilir. Bunun için ısrarlı ve kararlı ağlama nöbetleri, karnım ağrıyor, başım ağrıyor, hastayım gibi bahaneler öne sürerek annesinden ayrılmak istemeyebilir. Çocuğun yaşadığı bu durum anksiyete olarak tabir edilir. Bu sorun anneye yoğun olarak bağımlı çocuklarda daha sık görülür. Anneden ayrılmak çocuğa yoğun ve derin bir kaygı, endişe hissettirir. Sanki annesine veya kendisine annesinden ayrı olduğu zamanlarda kötü bir şeyler olacakmış gibi gelir. Bu durum genellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülebilirken diğer öğrencilerde de zaman zaman görülebilir.
Böyle bir sorun yaşayan çocuğun yoğun ve derin anneden ayrı kalma korkusu olduğu unutulmamalıdır. Okulda Çocukların böyle bir sorun yaşamaması için düşünülen okula erken başlama uygulaması bu açıdan doğru bir karardır. Bu süreç içinde öğrenci okuluna, öğretmenine ve sınıf arkadaşlarına alışacak, kaynaşacaktır. Okuldaki Psikolojik danışman böyle öğrencilerle görüşmeli, ailelerine bilgi verici danışmanlık yapmalıdır. Öğretmenin sevecen, şefkat dolu, kabul edici yaklaşımı okul fobisi olan çocuğun problemini ortadan kaldırabilecektir. Ancak bu çoğu zaman yeterli de olmayabilecektir.
Bu durumu yaşayan çocuğun ailesindeki her ferde düşen görev vardır. Öncelikle baskı yapmanın yarar değil zarar getireceğini bilmemiz gerekir. Belki kimi durumlarda baskı kurmak, onu zorlamak kısa vadede olumlu sonuç vermiş gibi görünse de uzun vadede çok daha olumsuz sonuçlar verecektir. Ailedeki herkes bu durumu anlayışla ve hoşgörüyle karşılamalı, ona olan yaklaşımda eleştirel olunmamalıdır. Küçük düşürücü, iğneleyici sözler söylenmemelidir. Sabırlı, kararlı ve tutarlı bir tutum içinde olunmalıdır. Her şeye rağmen başa çıkılamıyorsa bir psikolojik danışman / psikolog’dan yardım alınmalıdır.

Başarısızlık Kaygısı

Anne baba olmak hayalle başlar. İyi bir anne iyi bir baba olmak her anne babanın hayalidir. Çocuğunu iyi eğitmek, ona iyi bir gelecek mirası bırakmak anne babanın arzu ettiği bir rüyadır. Daha da ötesi anne baba çocuk yaptıktan sonra durumu abartarak çocuk etrafında şekillenen bir yaşam kurmaya başlar. Her anne baba çocuğunun iyi bir eğitim almasını arzu eder. Her anne baba ekonomik koşulları çerçevesinde çocuğunun eğitim yaşamına yatırım yapar. İstenen ve beklenen çocuklarının iyi bir yaşam sürmesidir. Anne babanın kendi yaşamında eksikliğini hissettiği yaşanmamışlıkları çocuklarına yaşatmak düşüncesi bunun temelini oluşturur.

Çocuğun başarısında anne babanın beklentileri de çok etkilidir. Anne babanın dünya görüşü ve eğitime verdiği önemi çocuğuna aktarış şekli de onun başarı düzeyinde çok etkili bir unsurdur. Daha küçük bir çocukken anne ve baba onun oku-ması için çocuğunu yönlendirmeye başlar. İyi bir meslek sahibi olması, varlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesi dileğindedir. Bilindiği gibi anne babaların bilindik mesleklere olan yatkınlığı vardır. Oğlum / kızım doktor, öğretmen, pilot, mühendis, subay, müdür . . . olmasını bekler.
Ancak bu beklentiler anne babanındır. Çocuk anne babanın bu beklentisini gerek sözel ifadelerinde gerekse sözsüz dilinde fark eder, hisseder. Bu beklentileri karşılamaya dönük bilinçli veya bilinçsiz bir çaba içine girer.

Bu çabaları türlü nedenlerle gerçekleştiremediğini düşünen çocuk bir telaş, kaygı içine girer. ‘’ya annemin, babamın beklentisini karşılayamazsam’’ ! bu kaygıyı doğrudan doğruya oluşturmasalar da dolaylı olarak kaygının sebebi anne babanın beklenti düzeyinin yüksekliğidir. Anne baba çocuğunun düşüncesine, beklentisine geleceğine ipotek koymuş olur. Ve çocuk anne babasının hayallerini gerçekleştirmeye çalışır. Çünkü anne babası onun iyiliğini düşünüyordur.

Anne babalar olarak çocuğunuzun iyiliğini düşündüğünüzden şüphemiz yok. Ancak bu beklentileriniz, hayalleriniz tamamen size ait. Onun adına düşünerek onun geleceğini kendi doğrularınız çerçevesinde şekillendirmeye çalışmak onu kendimiz olmaya zorlamaktır. Beklenti düzeyinizin yüksekliği çocuğunuzun derslerinde yaşadığı başarısızlığın nedenidir. Ondan potansiyelini ortaya koymasını, daha fazla ders çalışarak daha başarılı olmasını beklerken sadece onu heyecanlandırıyorsunuz. Onu ‘’ya başaramazsam’’ ! endişesine sürüklemiş oluyorsunuz. Aslında bu durum evdeki hesabın çarşıya uymamasıdır. Onun sınav kaygısının başarısızlık korkusunun farkında olmadan nedeni oluyorsunuz.

Onun başarılı olacağı koşulları hazırlayıp kendi doğal gelişim sürecine bırakmak, gerektiğinde yanında olduğunuz mesajını vermek, onun farklı bir birey olduğunu kabul etmek daha doğru olmaz mı ?


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Korkusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şahin UÇAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şahin UÇAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Şahin UÇAR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi164 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şahin UÇAR'ın Yazıları
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Okul Reddi & Okul Korkusu ÇOK OKUNUYOR Psk.Onur CANSIZ
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Korkusu Psk.Dnş.Ali KÜLTEKİN
► Okul Korkusu Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Korkusu Psk.Gonca BAĞLAR
► Okul Korkusu Psk.Sevda ÖZBUCAK
► Çocuklarda Okul Korkusu Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Okul Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlenmeden Önce Dikkat Aralık 2013
► Hipnoz ve Doğum Temmuz 2013
► Hipnoz Haziran 2013
► Hipnoz ve Hipnoterapi Mayıs 2013
► İş Stresi Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:55
Top