2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şok Diyet Yalanı!
YAZI #3569 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Kilo kaybetmek için kalorinin kısıtlanması gerekir. Ancak ”ne kadar az kalori alırsak o kadar hızlı ve çok kilo veririz” mantığı maalesef ne sağlıklı ne de doğrudur. Çok düşük kaloriler ile beslenmek sağlığınızı 5 şekilde riske atar;

1.İhtiyacınız Olan Besin Ögesi Miktarı Karşılanamaz!

Varlıkları her zaman hissedilmese de vitamin, mineral, posa ve diğer besin ögelerinin vücuttaki işlevleri çok önemlidir. Metabolizmanın doğru şekilde çalışması için bu besin ögelerinden yeterli beslenilmesi gerekmektedir. Örneğin diyet ile alınan kalsiyum; kemik sağlığı ve kas kasılması, kontrolü, döngüsü gibi vücut fonksiyonları açısından çok önemlidir. 30 yaş sonrasında kemik kütle artışı durur ve hayatın geri kalanı 30 yaşa kadar depolanan kemik kütlesi ile geçirilir. Kalsiyum ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda ise kemiklerden kalsiyum minerali çekilir ve osteoporoz, osteomalazi, kemik kırıkları gibi riskler artar.
Düşük kalorili diyetlerde yağın da aşırı kısıtlanması sonucu özellikle yağlı tohumlar ve bitkisel yağlarda bulunan E vitamininin yetersizliği görülür. Bu vitamin yağda eriyen bir vitamindir ve bağışıklığı güçlendirmede, antioksidan olarak serbest radikallere karşı savaşmada, kanser ve diğer kronik hastalıklara karşı korumada görevlidir. Diyetin yağ yüzdesi toplam enerjinin <%10’u olduğunda A, D, E, K vitaminleri gibi yağda eriyen vitaminlerin emilimleri azalır, yetersizlik belirtileri ortaya çıkar.

2. Verdiğiniz Kiloları Hızlı Bir Şekilde Geri Alırsınız!

Kilo vermek için çok düşük kalorili diyetler uygulandığında, bu beslenme yaşam şekli haline getirilemez. Aşırı kısıtlanan diyetin devamlılığı sağlanamaz, ve diyet bozulduğunda kat ve kat daha kalorili besinlere yönelim olur. Sonucunda ise güçlükle verilen ve uğrunda metabolizma yavaşlatılan 1-2 kilonun yeri 5-6 kilo alınarak hızlı bir şekilde doldurulur.

3.Metabolizmanız Yavaşlar!

Yeteri kadar besin alımı gerçekleşmediğinde vücut ”Kıtlık Var” düşüncesine girerek her yediğinizi yağ olarak depolar ve minimal enerji harcamak adına metabolizma hızını %10-20 azaltır. Aşırı kalori kısıtlamaları ile uygulanan şok diyetler sonucu kas kayıpları gerçekleşir, vücut sıvı miktarı azalır; ancak yağ doku korunur. Bu sebeple kaybedilen kiloların geri alınması çok kolay olur.

4.Zihinsel Yorgunluk Oluşur!

Beyin, yakıt olarak yalnızca glikozu kullanır. Yetersiz kalori alımında beyine yeterli glikoz gitmediğinden sürekli uyku hali, yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon eksikliği, motivasyon düşüklüğü gibi durumlar yaşanır. Sonucunda ise okul başarısı, iş verimi, sosyal hayat, fiziksel aktivite gibi durumlar olumsuz etkilenir.

5.Safra Taşı Riski Ortaya Çıkar!

Günlük 800 kalori alımı gibi düşük kalorili diyetler, hızlı kilo kaybı sonucu safra taşına ve karın bölgesi ağrılara sebep olur. Bu tip diyetler ile sık kilo verip alma ile oluşan safra taşları özellikle 40 yaş üstü bayanlar açısından risk yaratmakta, safra kesesi kanserine bile yol açabilmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Nedir? Dyt.Nurten ÇETİN
► Diyet Palavraları Dyt.Elif ÖZCAN
► Ketojenik Diyet Dyt.Miray PAZAR
► Oruç ve Diyet Dyt.Seda KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Şok Diyet Yalanı!' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:26
Top