2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Terapisi- Evlilik Okulu
MAKALE #9770 © Yazan Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL | Yayın Ekim 2012 | 5,412 Okuyucu
Evlilik Terapisi Çalışmaları:

Evlilik Okulu (Sağlıklı İlişki Evlilik )

Aile üyeleri ya da birliktelik yaşayan çiftler arasındaki iletişim bir sistem içinde var olur ve psikoterapi süreci boyunca da tüm sorunlar ve ilişkiler bu sistem içinde değerlendirilir. Her ilişki kendi içinde değerlidir ve özeldir. Fakat zaman zaman ilişkide aksamalar, çatışmalar ya da kopmalar görülebilir. Bu tür zamanlarda sorunları çözebilmek amacıyla uzman bir kişinin desteğine ihtiyaç duyulur.

Evlilik terapisi çalışmalarında sağlıklı bir ilişki yada evlilik için şu çalışmalar yapılıyor:

1. Sevgi haritaları oluşturmak;

İlişkinin/evliliğin temeli, sevgi haritası bir kişinin partnerinin psikolojik dünyasının yol haritasıdır bu süreçte açık uçlu sorular sorarak çiftin birbirini tanıması ve periyodik biçimde bu bilgileri güncellemesi sağlanır.

2.Şefkat ve Beğeniyi paylaşmak;

Çalışmanın ikinci aşaması olan Şefkat ve Beğeni Sistemi, küçümsemenin panzehridir Temel süreç çevreyi insanların hataları için taramak olan zihin alışkanlığını değiştirmek ve sonra bireyleri ve çevreyi partnerinin doğru yaptıklarını taramak ve takdir, beğeni, şefkat ve saygı kültürünü oluşturmak üzere doğru yöne çekmektir.

3.Yönelişler;

Duygusal bağlantı için girişimlerdir. Üçüncü aşama günün her anında uzaklaşmak yerine Birbirine Yönelmek veya Duygular için bir banka hesabı oluşturmak diye adlandırdığımız bir aşamadır. Temel süreç bireyin partnerinin nasıl bağlantı kurmak istediğini ve duygusal ihtiyaçlarını nasıl ifade ettiğine ve bu girişimlere nasıl (uzaklaşmak veya karşı gelmek yerine) yönelmeye karar verdiğine dair farkındalık oluşturmadır.(çarpan kapılar) çiftin yaşamı boyunca küçük seçimlerin nasıl büyük etkilerde bulunabildiği hakkındadır. Yaşam bireyin partnerine yönelmesi için fırsat olan bu çarpılan kapı anlarıyla doludur.

4.Olumlu Bakış Açısı geliştirmek;

Çiftler arasında, sorun çözme tartışmalarında olumlu duygunun varlığı ve çatışmanın çözümlenmesi sırasında onarma girişimlerinin başarısı dahil olmak üzere birçok şeyi belirler. Sağlıklı ilişki için yukarıdaki ilk üç aşama çalışmıyorsa, o zaman insanların nötr veya pozitif mesajların bile negatif olarak algılandığı ve kişinin negatiflik için aşırı tetikte olduğu, Negatif Duygulanımın Baskın gelmesi süreci içindedir. Negatif Duygulanımın Baskın gelmesinin Pozitif düşünceye dönüşmesinin, çiftin arkadaşlığının kalitesini değiştirmek dışında imkansız olduğunu iddia ederiz. İnsanlar haklı bir nedenden dolayı negatif duygulanımda kalırlar partnerlerini dost olarak değil, bir düşman olarak görürler. Bu durumu değiştirmek için, Sağlıklı İlişki geliştirme programının ilk üç düzeyini kullanarak, çiftin arkadaşlığını oluşturmaya ihtiyaç duyarız.

5.Çatışmayı Yönetme .

Çalışmanın sonraki aşaması, çatışmanın düzenlenmesine dair iki kısmı kapsar. Terapist çiftin ilişkide daimi negatif döngülerin anatomisini ve temel konuları tanımasına yardım eder. Anatomi ile keşfettiğimiz terapistlerin çiftin alevlenmeyi neyin tetiklediğini (örneğin, savunmacı tutum,eleştirel tutum, küçümseme, münakaşa) ve her bireyin geçmişindeki bu tetikleyicilerin(ilişki içinde veya dışında) hikayesini anlamasına yardım etmesidir .Çatışmalar şu iki tipten bir tanesidir.

TİP 1: Çözülebilir olan çift sorunları, Etkin Sorun Çözümü Dört bölümden oluşur, Bunlar Yumuşatılmış Başlangıç, Etkiyi Kabul etme, Onarma ve Sakinleşme ve Uzlaşmadır (fizyolojik açıdan Sakinleşme dahil olmak üzere) Uzlaşma işinde olumlu duygunun kullanımı da bunun bir parçasıdır, ancak programlanabilir bir durum değildir-Pozitif Duygulanım Baskın geldiğinde kendi kendine oluverir.

Tip 2:sürekli olmayan ve muhtemelen çözülemez çift sorunları için , çiftin tıkanıklığından kaçınmak için, çiftin sürekli olan sorunla ilgili, bir diyalog diye adlandırdığımız süreci oluşturması şarttır. Bu önemli bir miktarda pozitif duygulanımı içerir (örneğin, nötr duygu – çatışmalı tartışmalar sırasında olumlu olan ve ilgi, şefkat, espri, empati, heyecan, yumuşamayı içerir), bir anlaşmazlığı tartışırken bile. Yine fizyolojik açıdan sakinleşme bu sürecin çok önemli bir parçasıdır. Pozitif duygunun negatif duyguya göre 5 kat fazla olması gereklidir. Pozitif duygunun yokluğundaki uygulamalar değerlendirmede incelediğimiz iki örüntü olacaktır. Çalışmada hem negatifliğin varlığına (iletişimde kullanılan hatalar, eleştiri, küçümseme, savunmacı tutum, duvar örme) ve çiftin yapıcı olmayan biçimde tartışma döngülerine bakmalı, aynı zamanda çalışmanın çözüldüğünü sıradan pozitif duygunun olup olmadığına dikkat etmeliyiz.

6.Hayattaki hayalleri ve istekleri gerçekleştirmek: Çatışma sırasında bile devam eden pozitif duygusal bağlantının temeli nedir? Terapistler önceleri, çatışma çözülürse havanın vakumlanarak bir alana dolması gibi, çiftin dünyasının kendi başına tüm pozitif duyguları içine çekeceğine inandı. Bu doğru değildir pozitif duygu sistemleri bilinçli şekilde inşa edilmeyi gerektirir. Bu oyunu eğlenceli ve keşfi/macerayı içerir. Sağlıklı İlişki Evinin bu düzeyi genel olarak,Hayalleri ve istekleri gerçekleştirmede etkili, eşlerin birbirlerinin önemli yaşam hayallerinin farkına varmasına yardımcı olmakla ilgilidir. İlişkilerin bu boyutu, çiftin keşfedilen değerlerinde tıkanmış çatışma durumu içerisindeki, çiftin işlemez yönlerini çözümlemenin temelidir.

7.Paylaşılan bir anlamın üretilmesi: Son olarak, insanların bilinçli olarak yarattığı veya kendiliğinden ortaya çıkan, yaşamlarında paylaştıkları bir anlamın olduğu evliliğin çatısına sahibiz. İlişki birlikte bir yaşam oluşturmayı içerir. Bu yaşam anlamla doludur. Çift zaman içerisinde, birlikte hareket etmeleri, vakitlerini, kaynaklarını, yaşamları hakkında bir diğerine anlattıkları hikayeleri atalarını, kültürlerini, inançlarını ve miraslarının asıl öncelik sırasına soktukları açısından yaşamlarında sahip olmalarına karar verdikleri şeyler ve olaylar açısından ,bu paylaşılan anlam sistemini yaratırlar İşte duygu (üst duyguya dair fikrimiz) ve ilişki hakkında fikirlerimizin çoğunun sembolik anlamlarının olduğu yer burasıdır. Burada ilişkideki ve ailedeki resmi ve resmi olmayan bağlanma ritüelleri bulunur. Bu insanların kendilerine duygu ve içsel düşüncelerin, metaforların mitler ve ilişkiyle ilgili hikayeleri hakkında ne söyledikleridir. Burada fotoğraf albümleri ve hatırlanmaya değer bir yaşam bulunur. İlişkinin ve ailenin yaratılması önceden var olmayan yeni bir kültürün aktif biçimde yaratılmasını kapsar iki insan aynı ırksal, etnik veya coğrafi konumdan gelseler bile, iki ailenin büyüdüğü yer çok farklı olacaktır ve bu yüzden onların birlikteliği her zaman yeni bir anlam dünyasının yaratılmasını içerecektir. Her ilişki kültürel arası bir deneyimdir. Laboratuvarımızda paylaşılan anlam sisteminin incelendiği üç görüşme vardır. İlki, çiftin geçmişine ilişki felsefelerine ve ailegeçmişlerine dair sorular sorduğumuz Sözel olarak Geçmişe dair görüşmeydi.İkinci görüşme, üst-duyguyla ilgili görüşmedir. Bu görüşmede, her bir kişinin geçmişi ve çiftin, üzüntü, öfke, korku, sevgi, şefkat, gurur, mahcubiyet,suçluluk ve utanç gibi temel duygular ve genel olarak duygunun ifadesi hakkındaki felsefeleri öğrenilir. Üçüncü görüşme Anlamlar hakkında görüşmedir.Bu Ritüeller, Roller, Hedefler ve Sembolik Anlamlar hakkındaki bir görüşmedir. Görüşme her bir kişinin temel rollerinin anlamları ve geçmişini keşfeder: (oğul, kız,koca, partner, baba, anne, işçi, evi geçindiren, koruyucu, şefkat gösteren, eğiten,akıl hocası, arkadaş, gibi.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Terapisi- Evlilik Okulu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz OKUŞ TEZEL Fotoğraf
Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilik Terapisi- Evlilik Okulu' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Öfke Kontrolü Eğitimi Programı ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:00
Top