2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadın Orgazmı ve Oksitosin Hormonu
MAKALE #20141 © Yazan Uzm.Psk.Nalan EYİN | Yayın Aralık 2018 | 8,387 Okuyucu
Kadınların Orgazm olma oranları dünya genelinde % 60-65 lerde .Hayatında hiç orgazm olmamış kadınların oranı ise %35 gibi populasyonun geneline göre yüksek kabul edilebilecek bir oran aralığındadır.

Neden bazı kadınlar orgazm olabilirken, haz aldıkları bir cinsel yaşamı sürdürebilirken, bazıları ya çok az ya da hayatları boyunca hiç orgazm olmadan yaşıyor? Orgazm olmayı bu kadar önemli kılan şey nedir?

Önce Orgazm tanımıyla başlamalıyız. Orgazm, pek çok kaynakta, kadınlarla yapılan yüz yüze bireysel görüşmelerde ve anket sonuçlarında, bilinçte farklılık(FBH-Farklı Bilinç Halleri) sanki zamanın durması, kendinden geçme ve rahatlama olarak ifade ediliyor. "Rahatlama, kendini gevşemiş hissetme." Kısa bir zaman dilimi için bile olsa, gündelik hayatın tüm yüklerinden kurtulma, hafifleme, dünyadan soyutlanma hissi. Belden aşağısı felçli olan kadınlarda bile orgazma ulaştıran başka sinir yolakları mevcut.
Orgazm esnasında en fazla salgılanan hormonlardan biri ise Oksitosin Hormonu. Oksitosin Hormonu, halk arasında bilinen diğer ismiyle Aşk Hormonu.

Biraz Oksitosin Hormonunu anlamaya çalışalım. Burnumuzun kanatları arkasına denk gelen ve yaklaşık olarak küçük parmak büyüklüğünde ancak boyutundan bağımsız olarak tüm endokrin(içsalgı) sistemimiz içerisinde en önemli olan yer ,Hipofiz Bezidir. İki bölümden oluşur, ön ve arka lob şeklinde adlandırılır.Ön lobunda 6 hormon üretilir,örneğin FSH ve Büyüme Hormonu gibi. Arka lobda ise iki hormon üretilir Bunlardan biri idrar çıkışını kontrol etmek için antidiüretik hormon(ADH), diğeri ise Oksitosin Hormonudur.
Oksitosin hormonu süt salgısının artmasında ve doğumu kolaylaştırmada etkili bir hormondur. Aynı zamanda çiftlerin birbirlerine yakınlığını arttırıcı rol oynamaktır. Eksik olduğunda nelere yol açtığına bakacak olursak, yaşamda ruhsal ve bedensel olarak iyi ve tamamlanmış hissetmemizdeki rolü de daha iyi anlaşılacaktır. Oksitosin hormonu azalan insanlarda sürekli gerginlik hali, Migren Atakları, Depresyon, Anksiyete(Kaygı) ,Yüksek Stres Seviyesi ve genel mutsuzluk hali ortak semptomlardır. Orgazm anında salgılanan Oksitosin Hormonunun ruh halimizi ve bedenimizi nelerden koruduğu bu eksikliğinde yaşanan problemler ile çok daha iyi anlaşılır hale geliyor. Orgazm esnasında salgılanması artan Oksitosin, dış faktörlere çok duyarlı bir hormon. Olumsuz faktörlerle azalırken, olumlu faktörlerle oksitosin salgılanmasını arttırmak mümkün. Eşlerin birbirleriyle sevgi içinde olması, birbirlerinin isteklerine duyarlı olması, hoş görülü olması, dahası birbirine bolca sarılan ve şefkat gösteren çiftlerde oksitosin hormonu artmaya başlıyor.

O halde orgazm olmanın, basite indirgenmiş bir seks algısının ötesinde, ruhsal yanımızı besleyen çok önemli işlevleri var. Cinsel yaşamında eşiyle bu hazzı yaşayamayan kadın ve erkekler ,gündelik hayatta üretkenliklerini kaybediyor. Yaşam enerjisini çoğaltamıyor, somut bir nedene bağlanamamış muğlak bir keyifsizlik ve hayattan tat alamamaktan bahsediyor. Evlilik ve Çift Danışmanlığına gelen hemen her çiftte aynı çekirdek probleme varmamız bir tesadüf olabilir mi? Hayır ,olamaz. Hayatta tesadüflere yer yoktur. Her şeyin bir başlatan nedeni, sürdüren dinamikleri ve sonucu vardır. Ortaya çıkan sonucun, çemberin başındaki nedeni tetiklemesi ise, ilişki dinamiklerinin kısır döngüsüdür. Bu kısır döngüyü yenmek için, Cinsel Terapi denilen, yapılandırılmış spesifik bir terapi modeli uygulanır. Cinsel Terapi sadece bu alanda eğitim almış, psikolog,psikolojik danışman ve hekimler tarafından uygulanabilir.

Uzman Psikolog Nalan EYİN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadın Orgazmı ve Oksitosin Hormonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nalan EYİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nalan EYİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nalan EYİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nalan EYİN
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nalan EYİN'in Yazıları
► Kadın Psikolojisi Psk.Ebru Ceylan TEZER
► Kadın Cinselliği Psk.Meltem BİLGİCİ
► Kadın Psikolojisi Psk.Deniz AKINCI
► Kadın Olmak Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
► Kadın Depresyonları Psk.Namık ACAR
► Kadın ve Şiddet Psk.Derya SOY
► Boşanma ve Kadın Psk.Nazlı AKAY
► Kadın Ne İster? Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Ötekileştirilen Kadın Psk.Nazlı TUTAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kadın Orgazmı ve Oksitosin Hormonu' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Liderlik Becerileri Haziran 2019
► Eyvah Çocuğum Porno İzledi! ÇOK OKUNUYOR Kasım 2011
◊ Cinsel Beyin Ocak 2019
◊ Yalnızlığa Dair Mayıs 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:40
Top