2007'den Bugüne 92,817 Tavsiye, 28,316 Uzman ve 20,064 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Liderlik Becerileri
MAKALE #20591 © Yazan Uzm.Psk.Nalan EYİN | Yayın Haziran 2019 | 3,500 Okuyucu
Liderlik çok boyutlu ve pek çok beceriyi bünyesine dahil eden bir kavramdır.
Yazının ilk serisinde Geçmiş jenerasyonlardaki Yönetici/Lider Kavramı ile günümüz dünyasında ihtiyaç duyulan Lider Kavramı mukayese edilecektir.
Bu yazının özellikle Havayolu Mülakatlarına başvuracak pilot adaylarımıza faydalı olmasını dilerim.

Kuşak Farkları Liderliğe bakış açısını nasıl etkiliyor?

Geçmiş yıllarda liderlik denilince, korku salan, çalışanlar üzerinde disiplin ve sert imaj bırakan kişiler anlaşılıyordu. Geleneksel lider şemasında, dinlenmeye yeterince süre ayırmadan mesai yapmak, geç saatlere kadar çalışmak vardı.


Sanki mesai saatleri ile performans arasında anlamlı ve pozitif bir korelasyon olduğu yanılgısı mevcuttu. Bugün bu yanlış inancın uzantısı, bazı şirketlerin hala mesaiye giriş çıkış kartları bastırmasıdır. Ofiste geçirilen süre,yaratıcı düşünmeye veya girişimci ruhlara iyi gelmiyor.

21.yüzyıla ayak uydurabilmiş şirketlerde, kurumların değerini arttıran esas unsurun İnsan Faktörü olduğu biliniyor. Ne demişler, "People Make the Brand" Şirketin verimliliği, çalışanların takım ruhu, lider için bir ekip ,ekip için bir lider gerekliliği, ekip-lider ilişkisi ve kurumsallaşmaya bakış açısı değişmeye başladı.



Dokunulmazlığı olan Yönetici figürlerinin yerini konuşkan, ulaşılabilir, yeni fikirlere açık, uzlaşmacı Liderler almaya başladı. Çalışanları ile arasında görünmez duvarlar olanlar değil, her an temas halinde olan, duygusal zekası yüksek, esnek ve insanı odağından uzaklaştırmayan, alçak gönüllü yöneticiler lider olarak kabul edilmeye başlandı.

80li yılların ortalarından itibaren başarılı yönetici ve liderlerin sadece I.Q ya sahip olmasının yeterli olmadığını, esas formülün I.Q.+E.Q (Akademik Zeka+Duygusal Zeka) olduğu araştırma verileriyle de desteklenir hale geldi.

Duygusal Zekası yüksek Liderler, çalışanlarına bir şeyi yaptırması gerektiğinde sadece emir vermek zorunda kalmayan, yaptırım uygulaması gerekmeyen liderlerdir. Etkili liderler, çalışanlarına bir işi yapmaları için istek duymalarını sağlayabilen liderlerdir.

Peki bir lider, ekibinde bir işi yapma ve sürdürme isteğini nasıl ortaya çıkarabilir?

Burada lider pozisyonundaki kişinin iletişim becerileri ön plana çıkıyor. Bir mesajı minimum anlam değişikliğiyle ekibine iletebilmek, geri bildirim almak, karşıt görüşlere ve beyin fırtınası yapmaya açık olmak gerekiyor.

Binlerce yıl önce , bir insanı yönetmek ya da ikna etmek, harekete geçirmek için Aristo tarafından üç anahtar kelime dile getirildi. Milattan önce 384-322 yılları arasında yaşamış olan Aristo, akılcı yaklaşım ve gerçekçi görüşleriyle Antik Yunan felsefesinin en önemli isimlerindendir. Aristo'nun retorik öğretisinde Ethos, Pathos ve Logos üçlemesi vardır.

1) Ethos, iletişimi başlatan kişinin uyandırdığı intiba, güvenilir olması, başkaları üzerinde bıraktığı izlenimi kapsar. Sarkastik yaklaşımı olan, başarınızı önemsemeyen, takdir konusunda cimri olan yöneticilerin ethos basamağında düşük puan alması, yeni bir fikir ya da görev planlaması yaptıklarında şüpheyle veya muhalif düşüncelerle karşılaşmalarına yol açar. İdeal liderin dış görünüşü, söyledikleri ile yaptıkları arasındaki tutarlılık, güven verici olması ekibini ikna etmede önemli rol oynamaktadır.

2) Pathos: Yunanca Pathia hissetmek demektir. Pathos duygusal karşılık verebilmek, ekibinizle aranızdaki duygusal bağı ifade eder. Dozunda olması çok önemlidir.Çok kopuk veya çok aşırı duygusal yaklaşımlar vermek istenen mesajın içeriğini bozar. Hatta günümüz dünyasında ters tepmesi daha olasıdır. Özellikle çok uluslu şirketlerde aşırı duygusal içerikli yaklaşımlar, karşı tarafta "sexual harassment"(cinsel taciz) , romantik ilişki niyeti veya mobbing gibi yorumlanabilir. Şirkete olan liyakat, aynı şirket çatısı altında çalışıyor olmak pathosta vurgulanabilecek öğelerdir. Empati becerisi gelişmiş bir lider, pathos sac ayağını, kendi kişilik özellikleri ile uyandırdığı güvenilir imajı doğrultusunda, kişisel kariyeri ve şirket hedeflerini ekibine sadece analitik düzeyde değil, ekibinin her bir üyesini de değerli ve bireysel kariyerlerini, gelişimlerini gözeterek aktarıcı rol oynar.

3) Logos: Bilgi çağındayız. Bir hedefi sadece coşkuyla aktarmak,sadece empati kurmak ikna etmek ve harekete geçirmek için yeterli değildir. Ekibiniz sizin bu hedefe ulaşma yolunuzu, hangi rasyonel nedenlere dayandırdığınızı, düşünme şeklinizi de mantık çerçevesinde yorumlaya bilmelidir. Sadece sezgilerinizle ya da her şeyin çok iyi olacağına dair inancınızla ikna etmek günümüz dünyasını karşılamıyor. Bugünün iyi eğitimli insanları araştırma verilerini, bilimsel dayanakları görmek istiyor.

Etkili bir lider bu retorik üçgenin tüm unsurlarını barındırır, hitap ettiği grubu iyi analiz eder, ihtiyaçlarını ve onları harekete geçirecek temel itkileri tespit eder. Bilimsel verileri (Logos), ekibin tamamının faydasına olacak şekilde(Pathos) kişisel saygınlığı ve güvenilirliği (Ethos) çerçevesinde aktarır.

4.06.2019
Uzman Psikolog Nalan EYİN

Kullanılan Kaynaklar:
1.Aristo Organon MEB Yayınevi(1963)
2.Aristoteles Ekonomi SaY Yayınları
3.Aristo Retorik Say Yayınları

Not: People Make the Brand Garanti Bankası'nın Ana Sponsor olduğu bir İşveren Konferansı ismidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Liderlik Becerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nalan EYİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nalan EYİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nalan EYİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nalan EYİN
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nalan EYİN'in Yazıları
► Liderlik Psk.Süleyman ÇOKAY
► Liderlik Psikolojisi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Liderlik ve İş Yaşamında Yöneticilik Psk.Esra BAYRAKTAR SÜNGÜ
► Liderlik ve Lider Davranış Biçimleri Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Düşünme Becerileri Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Sorun Çözme Becerileri Psk.Kamil ERTEKİN
► Çocuklarda Özbakım Becerileri Psk.Dnş.Ece AKIN BAKANAY
► Sosyal Becerileri Destekleme Oyunları Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,064 uzman makalesi arasında 'Liderlik Becerileri' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Eyvah Çocuğum Porno İzledi! ÇOK OKUNUYOR Kasım 2011
◊ Cinsel Beyin Ocak 2019
◊ Yalnızlığa Dair Mayıs 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:40
Top