2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



2 Saat Ağır Spor Yapmak Yerine, Sadece El Sallayarak Zayıflayın
MAKALE #1499 © Yazan Dr.Fevzi ÖZGÖNÜL | Yayın Ağustos 2008 | 81,245 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Bu yazımızda gerçekten el sallayarak nasıl zayıflayabileceğimizi anlatacağım. Aslında spor merkezine gidip 2-3 saat aralıksız spor yapmamıza hiç gerek yok sadece el sallayalım yeter.

Zayıflamaya karar verdiğimizde hep yaptığımız bir yanlış var. Fazla olan enerjimizi harcamak için kendimize zaman ayırmaya karar veririz. Zayıflama, hereketle başlar deyip bir spor merkezinde spor yapmaya veya yürümeye başlarız. Nasıl olsa spor yapıyoruz veya yürüyoruz diye de bütün gün hareketsiz kalıp o iki saati bekleriz. O iki saatte yapabildiğimiz hareketin maksimumunu yapar hatta kullandığımız aletlerde kaç kalori harcadığımızı kontrol ederiz. Tüm sporumuzu yaptıktan sonra da aletlerde yazan, harcanan kalori miktarını beğenmez, hadi canım bu kadar yorgunluğa bu kadar az kalori mi harcanırmış, yanlış bunlar deyip inanmayız bile.

Yanlış bunun neresinde derseniz, genelinde derim. Günde sadece 2 veya 3 saat spor yaparak zayıflarsınız ama yeteri kadar değil. Bunun çok daha kolayı var, zayıflayabilmek için günlük harcamalarımızın yanında mutlaka ekstra spor yapmamız lazım ki fazladan enerji harcayabilelim. Aynı ilkokulda öğrendiğimiz havuz problemi gibi. Harcanan enerjinin, daima alınan enerjiden fazla olması gereklidir. Zayıflamaya karar verdiğimizde eğer alınan enerji ile harcanan enerji birbirine eşitse , o zaman kilo veremeyiz. Mutlaka hacanan enerjinin, alınan enerjiden fazla olması gereklidir. O zaman ne yapıyoruz, önce alınan enerjiyi azaltıyoruz, bunu diyet yaparak gerçekleştiriyoruz. Sonra da harcanan enerjiyi arttırıyoruz. Bunu da spor veya yürüyüşle sağlıyoruz. Günde en az on bin adım atmamız gerekiyor, eğer zayıflamak istiyorsak. Buda aşağı yukarı 7-8 kilometre eder. Demekki günde ortalama bu kadar adım atmamız gerekli. İşte tüm yanlış burada başlıyor. Biz çok sabırsız olduğumuz için bu 10.000 adımı hemen bir seferde yürüyüp bitirmek istiyoruz. Nede olsa görevimizi harfiyen yerine getirmiş olacağız ve on bin adımı attığımız için fizik kurallarına göre kilo vereceğiz. Ne kadar yanlış düşünce. Aslında bu söylenen on bin adım olayı bizim sürekli olarak metabolizmamızı çalıştırmamız için söylendi. Yoksa günde 2 saatte on bin adım at sonra bütün gün yat. Siz günde 8-10 saat büroda çalışıyorsunuz, masa başında veya bilgisayar başında, sonra tamam benim saatim geldi deyip 2 saatte deliler gibi spor yapıyorsunuz. Oh ne ala, fizik kuralları da size kilo verdiriyor. Yok öyle bir şey. Fizik kuralı falan dinlemiyor bu kilolar, durduğu yerde duruyor.

Hepimiz ,motorlu taşıtları tanırız. Şimdi düşünün, bir araba düz yolda saatte 90 kilometre hızla 100 kilometre giderse mi daha çok benzin harcar yoksa 100 kilometre şehir içi trafikte dur, kalk, kırmızı ışık vs diye giderse mi daha çok benzin harcar. Şüphesiz ki şehiriçi trafikte... Şimdi düşünelim biz günde 2 saat ağır spor yaparak mı daha çok enerji harcarız yoksa gün içinde sürekli hafif hareketlerle mi ? İşte şimdi konu başlığını tekrar okuyalım. 2 saat ağır spor yapmak yerine bütün günboyunca kilolarımıza el sallarsak daha çok enerji harcarız ve daha kolay zayıflarız.

Ne demek istediğimi anladığımıza göre , bütün gün el sallamak yerine daha gerçekçi hareketler düşünelim. Şimdi hep birlikte masa başında bir kişinin hangi hareketleri yaparak daha çok enerji harcayabileceğini düşünelim.

1- Her aklına geldiğinde kollarını yukarıya kaldırıp ensende birleştirebilirsin sonra tekrar aşağıya alıp tekrar yukarı kaldırıp ensende birleştirebilirsin hatta bunu üç sefer üst üste yapabilirsin.
2- Ara sıra her iki ayağını hafifçe yukarıya doğru kaldırırsın sonra bırakıp tekrar kaldırırsın.
3- Her iki dizini kıvırıp, hafifçe dizlerini karnına doğru çeker ve bacaklarını tutabildiği kadar havada tutmaya çalışırsın bunu her seferinde 3 kez tekrarlayabilirsin.
4- Otururken karın kaslarını kasıp tutabildiği kadar o şekilde tutarsın, bunu da beş kez arka arkaya yaparsın.
5- Aynı hareketi sırt kaslarını da kasarak tekrarlayabilirsin.
6- Masandan kalkıp yandaki masaya kadar gidip gelebilirsin. ( bakın bu çok büyük bir enerji kaybı olur bunu gün içinde 10 defa yaparsanız yaklaşık her defasında 15-16 adım atmış ama harekete hep sıfırdan başladığınız için kısa bir mesafe olsa bile 3 kat enerji harcarsınız, aynı taksimetre açılışı gibi. )
7- Su içmek için sık, sık su sebilinin yanına gidebilirsiniz, hem su içmiş ve yağlarınızı yakmış olursunuz, hemde hareket etmiş olursunuz
8- Asansör yerine merdivenleri kullanabilirsiniz. Hatta sırf hareket etmek için, eğer müsaitse bir üst kattaki akadaşınızı ziyaret edip tekrar masanıza dönebilirsiniz.
9- Arabanızı daha uzağa park edip yürüyebilirsiniz. Hatta yakın mesafelerde hiç araba kullanmayıp yürüyüşü tercih edebilirsiniz. Her adımınızda nekadar çok enerji harcadığınızı düşünün ve bu sizi mutlu etsin.Çünkü fazladan yediğiniz tatlı veya bir kurabiye bu adımlarla yavaş, yavaş vücudunuzdan dışarıya atılıyor.

Aslında daha birçok haraket ve egzersizleri siz kendi çalışma ortamınızda düşünebilirsiniz. Böylece yapabildiklerinizi çeşitlendirirsiniz.

Zayıflamada temel kural metabolizmamızı harekete geçirmektir. Zaten bu nedenle sık aralıklarla azar azar yememiz gerekli. Yemek yedikten 2 saat sonra sindirim sonlanır. Dolayısıyla yediğimiz, yani aldığımız tüm enerji ya kullanılır, yada depo edilir. Vücut için en kolay kullanılabilen enerji, yeni gelmiş enerjidir. Depo edilmiş enerjiyi, yağdan glukoza çevirmek çok zordur. Birçok işlem gerekli, o nedenle genelde vücudumuz hazır olan enerjiyi kullanır. Eğer hazır enerji fazla gelirse kullanabildiğini kullanır, kullanamadığı enerjiyi depo olarak, yani yağ olarak vücutta saklar. Yağa çevirdikten sonra o enerjiyi tekrar kullanılabilir enerjiye çevirmek çok zordur. O nedenle enerji ihtiyacı doğduğunda eğer hazır enerji yoksa önce tasarrufa gider, yani düzenli olarak ihtiyacı olan bazal metabolizma hızını düşürür. Buda şişmanlığa ilk adımdır. Bazal metabolizma hızımızın düşmemesi için hergün en azından 6 defa taze enerji almamız yani yemek yememiz gerekli . Bunu 10 defaya çıkarırsak bazal metabolizmamız o oranda daha hızlı çalışır. Hele birde günde birdefa spor yapmak yerine, hareketleri gün içine yayarsak çok daha başarılı oluruz. Biraz önce anlattığım gibi ani spor yaptığımızda, yani 2 saat boyunca ağır spor yaptığımızda, bu iki saat içinde çok fazla enerji ihtiyacımız olur. İlk hazır enerji kullanılır. Bu tükenince bazal metabolizma hızını düşürerek tasarruf ettiğimiz enerji kullanılır. En son depo yağlar kullanılır ki bu son 30 dakikaya denk gelir. Buradan da anlaşıldığı gibi aslında 2 saat spor yaptığımızda sadece 30 dakika yağ yakmış oluruz. Tersini düşünelim, hareketlerimizi gün içine yaydık, normalde vücut ani htiyaç olmadığı için metabolizma hızını düşürüp tasarruf etmek istemez, hatta birde sık sık yemek yiyerek sindirim sistemi nedeniyle metabolizmamızı daha çok çalıştırırsak daha fazla enerji harcarız. Her saat başı daha az bir enerji eksiği olduğu için bunu depo enerjiden takviye eder. Böylece depo enerjimizi yani yağlarımızı daha kolay harcamış ve bizde zayıflamış oluruz.

Metabolizmamızı çok ağır büyük bir çark olarak düşünelim, bu büyük çarkı bir defa çok hızlı çevirip bıraktığımızda hızla yavaşlar ve durur. Halbuki aynı çarkı ilk çevirdikten sonra küçük dokunuşlarla hareket etmesine yardımcı olursak, giderek hızlandığını görürüz. Bu yüzden azar azar sık aralıklarla yediğimiz gibi hareketlerimizi de gün içinde tek seferde değil azar, azar ama yaygın bir şekilde yaparsak metabolizma hızımızı arttırmış ve daha çok enerji harcıyarak zayıflamış oluruz.

Tüm bunlardan anlaşıldığı gibi 2 saat ağır spor yapmak yerine tüm gün boyunca elimizi sallarsak, kilolarımıza daha kolay veda etmiş yani zayıflamış oluruz. Haydi harekete başlayalım ve zayıflayalım, kilolarımıza gün boyu el sallayalım.
Dr. Fevzi Özgönül
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"2 Saat Ağır Spor Yapmak Yerine, Sadece El Sallayarak Zayıflayın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fevzi ÖZGÖNÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fevzi ÖZGÖNÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fevzi ÖZGÖNÜL Fotoğraf
Dr.Fevzi ÖZGÖNÜL
İstanbul
Doktor "Diğer Doktorlar"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fevzi ÖZGÖNÜL'ün Yazıları
► Spor ve Astım Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Spor ve Başarı Dr.Gökhan ÜRKMEZ
► Kimler Spor Yapabilir Dr.Erdal DUMAN
► Kas Geliştirme, Spor ve Whey Proteini Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında '2 Saat Ağır Spor Yapmak Yerine, Sadece El Sallayarak Zayıflayın' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:42
Top