2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yoğurt ve Beslenme : Her Gün Yoğurt Yiyin
MAKALE #5614 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Ekim 2010 | 8,104 Okuyucu
Yoğurdun bilinen ve bilinmeyen özellikleri:

Karbonhidrat, protein ve yağ bakımından kendi içinde oldukça dengeli bir besindir.
Hayvansal proteinlerin sindirimi midede gerçekleşir ve uzun sürer yoğurt da bu tür proteini çokça içerir ve doğal olarak tok tutar.
Kan şekerinin hızlı yükselip hızlı düşmesini engeller.
Şeker hastaları, hipoglisemisi olanlar, insulin direnci olanlar, zayıflamak isteyenler, iştah açan ilaçlar kullananlar için çok kaliteli bir ara öğündür.
Damak tadını nötürler, böylece yanında yediğiniz besinin tadını daha net hissedersiniz.
Örneğin ekşi olmayan yoğurt içine doğranan tatlı tatta meyveler sadece uzun süre tok tutmakla kalmaz: Yoğurt sayesinde damak tadı nötürlendiğinde meyvelerin içindeki doğal şekeri daha net algılarsınız, tatlı yemiş kadar olursunuz.
Dinlendirir, sakinleştirir, daha derin ve kaliteli uyursunuz.
Cildin daha pürüzsüz, canlı, sağlıklı görünmesini sağlar.
Kemikteki osteoblast ve osteoklast adlı hücrelerin oluşunu arttırarak ekstra kalsiyum ve D vitamini tutma kapasitesi oluşturur. Böylece her gün düzenli olarak tüketilen 2 kase yoğurt veya 2 su bardağı süt kemik erimesini önlemeye yardım etmiş olur. Kırmızı etin yanında tüketilmemesi gerekir.
Taze yoğurt ishalde tedaviyi destekleyicidir. Bu nedenle balık bayatsa ishalin şiddetini azaltır. Eğer yoğurt da bayatsa ishal şiddetlenebilir. Yoksa taze yoğurdun kesinlikle koruyucu özelliği vardır.
Sebze ve bakliyat yemeklerinin yanında tamamlayıcı proteindir.
İçerdiği vitaminlerle sinir sisteminin günlük gereksinmelerini yerine koyar. Daha sağlıklı bir ruh hali için günlük ihtiyaçtır. Yani doğal antidepresandır.
İçerdiği yağ asitleri meme, kolon, deri kanserini önlemeye yardımcı olduğu bilimsel deneylerle kanıtlanmıştır.
Bu yağ sitleri öğünde alınan yağların öncelikli olarak yakılmasını sağlar.
Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen, kanda LDL denilen kötü yağın yükselmesini engelleyerek ateroskleroz adı verilen damar sertliği hastalığını önlemeye yardım eder.
Kemik eklem iltihaplanmalarını (osteoartrit) önlemeye yardımcıdır.
Görüldüğü üzere yalnız büyüme gelişme çağındaki çocuklar için gerekli bir besin değildir. Her yaş grubundan birey için değerli ve temel bir besin ögesidir. Kadınlar her gün idrarla 800 mg kalsiyum atarlar. Her adet döneminde bu miktar 1200 mg’ a çıkar. Doğumlar annenin yoğurt süt kullanıp kullanmadığına bakmaksızın annenin kemiklerinden kalsiyum alır ve kendine kemik oluşturur. Bu esnada kanda kalsiyum normal seviyededir ancak kemikten kana geçen kalsiyum sayesinde her şey yolunda görünmektedir. 30 yaşa kadar alınan kalsiyumun %50 si kemiğe geçebilirken, 30 yaştan sonra %30 u ancak kemiğe yerleşebilmektedir. Ancak hiçbir zaman geç değildir. Her gün düzenli olarak en az 400 gr süt veya yoğurt tüketin. Tam yağlı, kaymaklı olammasına özen gösterin. Ancak tamamen light ve yağsız olmaması da önemlidir. Orta yağlı kaymaksız bir yoğurtta ya da kaymağı çıkarılmış yoğurtta CLA denilen konjuge linoleik asit vardır. Yoğurdun kanser önleyici, kemik güçlendirici, damar sertliğini engelleyici, yağ yakıcı olması tam da bu CLA denilen yağ asidine özgü bir fonksiyondur. Yağı alınan yoğurt ve sütte CLA da yok olup gitmiştir. CLA nın yağ yakıcı özelliğinden yararlanmak üzere yüksek dozları tablet olarak spor yapanlara verilir. Ancak düzenli 3 ay kesintisiz kullanımda fayda görülebilir. Beraberinde yağ yüzdesi hesaplanmış bir diyet uygulanmalıdır. Kalp damar sağlığının korunması amacıyla orta yağlı bir yoğurt veya süt kullanılması ilgi çekici bir konudur. Bugüne kadar çoğu kez tamamen yağsız hayvansal gıda önerilmekteydi. Zamanla anlaşıldı ki, bilimsel araştırmalar doğrultusunda tamamen kolesterolü beslenm programından tamamen kaldırdığınızda karaciğer kendi kendine kolesterol üretmeye başlıyor. Dikkatli bakıldığında kanda kolesterolün bir de alt seviyesi vardır. Çünkü; sinir hücrelerinin koruyucu çeperi kolesterolden oluşmaktadır. Vücutta hızla yağ yakma özelliği olan zayıflama hapları bu nedenle, gerçekten hızla yağ yakıyorsa tehlikelidir. Hızla yağ yakıcı olan hapların "hay allah beyindeki sinir hücrelerine geldik, buraya zarar vermeyelim, karın yağlarına doğru yol alalım" deme gibi bir seçiciliği yoktur. CLA bu noktada çok hızlı yağ yakma özellğinde olmadığı için uzun dönem kullanımda etkilidir. Zarar vermez. Hap olarak değil de, doğal yolla yoğurt ve sütün içinde CLA aldığınız takdirde, düzenli tüketimde, hem yağ yakma, hem de tok kalma adına kendinizi disipline etmeniz,şansını yakalarsınız. Uzun vadede çok işe yarayacaktır. Ayrıca diğer yandan çay, kahve, kola tüketiminizi tekrar gözden geçirerek kemiklerinizi her yaşta güçlendirebilirsiniz. Kemiğe geçen kalsiyum miktarını arttıran diğer bir faktör de düzenli yürüyüştür. Haydi yoğurt, süt ve yürüyüşe…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yoğurt ve Beslenme : Her Gün Yoğurt Yiyin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
Uzman Diyetisyen (Yüksek Lisans Mezunu, Doktora Öğrencisi)
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Yoğurt ve Beslenme : Her Gün Yoğurt Yiyin' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
► Tansiyon ve Beslenme Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:33
Top