2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ailede Kriz Yönetimi Nasıl Olmalı? ---------Hürriyet Aile-------
YAZI #1010 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Ocak 2011
Aile hep durağan yaşayan bir kurum değildir. Aileyi oluşturan bireylerin yaşantılarında inişler, çıkışlar olabilir. Bu da etkileşim içinde olan bireyleri dolaylı ya da doğrudan etkiler. Yaşanması muhtemel krizlere gelince…

• Ailede güç bir hastalık başlamış olabilir. Ailedeki bireylerin hastalık karşısındaki yaklaşımları, kendilerini güçlü tutabilmeleri, hasta birey için yapılacaklar, doktor vs. gibi durumların düşünülmesi, hastaya psikolojik destek verebilme başarısı, bakımla ilgili yaşanacaklar konuları üzerinde hassasiyetle durulması gereken hususlardır.

• Ailede kayıplar olabilir, bunların telafisi mümkün değildir. Ancak yeni duruma uyum sağlamak zaman alacaktır.
• İş sorunu yaşanabilir, ekonomik sorunlar aileyi zorlayabilir. Bireyler belli bir ortalamaya alıştıkları için standardı düşürmek istemeyebilir ve bu durumdan rahatsızlık duyabilirler.

• Eşler ayrılabilirler, çocuklar ne olacak meselesi vardır. Çocukların etkileniş biçimi vardır. Eşlerin boşanma nedenleri aileyi etkiler ve durumu hazırlayıcı nedenler önemlidir. Şiddet, aldatma, şiddetli geçimsizlik nedenlerden ilk akla gelenler arasındadır.
Tüm bu zorlayıcı durumlarda görev en çok kadına düşmektedir. Evde anne, eş, psikolojik danışman, aşçı, hijyen görevlisi, öğretmen, organizatör, ekonomist, hemşire, hastabakıcı, kuaför, terzi... Bu daha çok uzayıp, gidebilir. Bir de belli bir mesleği varsa, onun sorumlulukları da eklenir bunlara.

Aile ile ilgili olarak, olası ya da istem dışı oluşmuş durumlarda sorumluluğun daha çok kadına yüklenmesi, işi daha da zorlaştırmaktadır. Eş başta olmak üzere aile bireylerinin elini taşın altına sokması ve çözüm odaklı hareket etmesi oldukça kritiktir. Keza sorumluluğun sadece erkeğe yüklenmesi de yanlıştır. Sorumlulukların eşit oranda paylaştırılması gerekir. Aileyi ayakta tutan kadına, kriz yönetiminde tüm aile bireylerinin destek olması dileğiyle...

İletişim ve Aile Danışmanı
Öznur Simav Durusoy
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Makaleleri
► Aile ve Kriz Psk.Arzu GÜNEŞ
► İyi Bir Ana Okulu Nasıl Olmalı ? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
► Ergene Yaklaşım Nasıl Olmalı? Psk.Dnş.Nurullah SARI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ailede Kriz Yönetimi Nasıl Olmalı? ---------Hürriyet Aile-------' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:09
Top