2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Risk Faktörleri ve Evlilik Danışmanlığı
MAKALE #2677 © Yazan Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL | Yayın Nisan 2009 | 13,883 Okuyucu
Evlilikte Risk Faktörleri

İlişkinin/Beraberliğin Özellikleri
· Evlilik Yaşı,
· Gebelik, evliliğe zorlanma,
· Yaş farkı,
· Eğitim farkı, evlilik yaşantısını olumsuz etkiliyor.

İlişkinin/Beraberliğin Geçmişi

Kişi yaşadığı beraberliğinde;
· Aldatma/aldatılma
· Şiddet
· Kıskançlık
· Güvensizlik

· İlişkiye başlama sebebi; (cinsellik, bütün olumsuzluklara rağmen birlikteliğe karar verme, aşık olma), kişinin risk faktörlerini görememesine neden oluyor.

· Ekonomik problemler,
· Statü kaybı (erkekte problem yaratıyor),
· Çiftlerin sık sık ayrılmaları,
· Eşlerden birinde psikolojik sorunların olması,
· Cinsel problemler,
· Aile büyükleri ile aynı evi paylaşma,
· Arkadaşların kabul edilmemesi,
· Eski eşle ilişkiler, çocuklar,
· İzalasyon (sosyal ilişkilerin olmaması),

Yaşanıyorsa ya da geçmişte yaşanmışsa birlikteliğin sağlıklı yürümesi zorlaşıyor. Kişi eğer eşine değer veriyorsa onda sevdiğin 4-5 özellik nedir sorusuna cevap verebiliyorsa psikolojik destek sonrasında birliktelikteki sorunlar daha kolay çözülebiliyor.

İlişkiye Başlama ya da Evlilik Kararının Alınmasındaki Yanlış Nedenler
Evlilik kararını bireyler farklı nedenlere dayalı olarak almaktadırlar. Çiftlerin evlenme nedenleri onların evliliklerindeki uyumun ve evlilik doyumlarının da temel belirleyicisi olmaktadır. Evlilik kararının alınmasındaki bazı hatalı nedenler aşağıda sıralanmıştır:

İlk görüşte aşk; İlk görüşte aşık olmayı anlamak mümkün olmaktadır ama bu kriterin evlenilecek olan eşin seçiminde kullanılması oldukça risklidir. Birbirlerini uzun süre tanımadan yapılan evliliklerin başarı şansı da son derece düşüktür. Deneyim arttıkça ve birey ilişkiler içinde kendini ve karşısındaki insanı tanıdıkça daha mantıklı kararlar alabilecektir.

Evden kaçmak; Bazı kişiler ev ortamından uzaklaşmak ve yeni bir çevreye girebilmek için evlenme kararını alabilmektedirler. Huzurlu olunmayan bir çevreden ayrılabilmek için alınan bu karar mutsuz evliliklere neden olmaktadır.

Yalnızlıktan kaçış; Bazen yalnızlıktan kurtulmak istemek de bir evlenme nedeni olabilmektedir. Evliliğin amaçlarından biri de sevilen insanla beraber olmaktır ama sadece yalnız kalmamak için yapılan evlilikler başarılı olamamaktadır.

Seksüel gereksinimlerin karşılanması; Cinsellik, karşı cinsle olan ilişkilerin önemli bir bileşenidir ancak bazen insanlar cinsel gereksinimlerini temel alabilir ve bu nedenle evlenebilirler. Bu neden de diğer nedenler gibi mutsuz bir evliliğin temellerini atabilmektedir.

Evlilik Kararının Alınmasındaki Doğru Nedenler

Benzer sosyo-ekonomik düzeylerden gelmek; Sosyal alanda yapılan çalışmalar benzer sosyo-ekonomik statülerdeki bireylerin yaptıkları evliliklerin daha başarılı olduğunu göstermektedir.

Benzer enerji düzeyleri; Çiftlerin benzer enerji düzeyinde olması evlilikteki doyum için önemli bir kriterdir. Örneğin eşlerden birinin uykuya aşırı derecede düşkün olması, diğerinin ise son derece enerjik ve az uyuyan bir insan olması onların birbirlerine ayıracakları zamanı kısıtlar ve birlikte yapmak istedikleri faaliyetleri yapamamalarına neden olur. Bu nedenle çiftlerin enerji düzeyi açısından birbirinden çok farklı olmaması gerekmektedir.

Değişime açıklık ya da durağanlıktan hoşlanma; Bazı ilişkilerde çiftler daha durağan bir yaşamdan hoşlanırlarken kimi ilişkilerdeki çiftler için hareket, değişim ve belirsizliğe dayanıklılık daha fazladır. Birbirine bu özellikler açısından uymayan çiftler ise beraber olmakta oldukça güçlük çekmekte ve evliliklerinde sorun yaşayabilmektedirler. Örneğin; eşlerden biri için düzenli, planlı-programlı bir yaşam önemliyse, kişi durağan bir yaşamdan daha çok hoşlanıyorsa ve diğer eş de tam tersine hareketlilik, değişim ve belirsizlikten zevk alıyorsa bu durumda ilişki eşler için oldukça zor bir hal alabilir


EVLİLİK DANIŞMANLIĞI


Aile üyeleri arasında karşılıklı etkileşim ve ailede yaşanan değişikler bireylerin her birinin ruh sağlığına ve sosyal uyumuna etki eder. Bozulan uyumu yeniden sağlama da evlilik danışmanlığından yararlanıyoruz.

Evlilik danışmanlığı, eşler arasındaki anlaşmazlıkların, çatışmaların bir uzman gözetiminde çözümlendiği bir süreçtir.

Günlük yaşamın akışı içinde sağlıklı ailelerinde zaman zaman iniş çıkışlar yaşayabilmekte, bazen gündelik yaşam sorunları yanlış ele alındığı için çıkmaza girip çözümlenemez hale gelebilmektedir. Örneğin, hafta sonunun nasıl geçirileceği, kimin akrabası ya da arkadaşıyla ne sıklıkla görüşüleceği vb. konular hemen her ailenin karşılaştığı şu ya da bu şekilde çözümlediği güçlüklerdir. Ne var ki bu güçlükler yanlış ele alındıkları için içinden çıkılmaz bir hale gelebilmekte ilişki ve iletişim problemine dönüşebilmektedir.

Eğer evliliğinizde;
  • Duygusal uzaklaşma yaşıyorsanız,
  • İlişkinizde sevdiğiniz dışındaki öğeler ön plana çıkmış ve bundan bir sıkıntı duyuyorsanız,
  • Cinsel yaşamınızda belirli bir uzaklaşma varsa,
  • Tartışmalarınızda boşanma sözcükleri de havalarda uçuşmaya başlamışsa,
  • Artık evliliğiniz neşe ve canlılık vermiyor bunun hatta tam aksini getiriyorsa,
  • Kendinizi daha güvensiz hissediyorsanız,
  • Kıskançlık ve şüphelerinizde artışlar varsa,
  • Artık tartışmalarda karşılıklı taviz vermiyorsanız ve tartışmaları kontrol etmeniz güçleşiyorsa,
  • Artık eşiniz dışında başka kişilerin daha iyi bir eş olabileceği duygusu yoğunlaşmaya başlamışsa,
  • Bu maddeler size tanıdık geliyorsa ve sorunlarınızı paylaşmak istiyorsanız evlilik danışmanlığından yararlanmanız gerekmektedir.
Evlilik Danışmanlığının Amacı:
  • Kişiler arası ilişkilerin ışığında kaygı ve çatışmaların giderilmesi, aile içindeki çatışmaları, eşler arasındaki çatışmaları ve aile üyelerinin aile dışındaki çevreyle çatışmalarını çözmek,
  • Algının-iç görünün artırılması ve diğer duygusal gerilimler için aile üyeleri ile işbirliğinin kurulması,
  • Aile üyelerinin yaşadığı travmatik yaşantıların etkilerini gidermeye çalışmak,
  • Aile üyelerinin zorlayıcı yaşantılar ve problemler karşısında sorun çözme, iletişim kurma, ve empati yeteneklerini geliştirmek,
  • Aile üyelerinin psikolojik gereksinmelerinin farkına varmasını ve bunları karşılamasını sağlamak,
  • Aile üyelerinin aile içindeki rol ve güç çatışmalarını çözebilme, kendi işlevlerini en sağlıklı bir şekilde yerine getirebilme becerilerini geliştirebilmek.

Evlilik Danışmanlığının Özellikleri:
  • Evlilik danışmanlığı problemlere, aile üyelerinin bireysel problemleri olarak değil, sistemin problemi olarak bakar. Ailenin tek üyesi irdelense de danışmanlığın odak noktası aile sistemidir.
  • Danışmanlığın amacı, aile içinde bireyin değişimini değil, daha çok aile yapısını ve aile içindeki bireylerin birbiriyle iletişim biçimlerini değiştirmektir.
  • Evlilik danışmanlığının odak noktaları, aile içi etkileşim, güç noktaları, çatışmalardır.
Evlilik Danışmanlığında Neler Oluyor:
  • Danışman ilk görüşmede amacını, aile üyelerinin sorumluluklarını (birbirini dinleme, göz iletişimi kurarak birbirleriyle konuşmalarını gibi) belirtir.
  • Eşlerin beraber katılması önerilir, görüşmelerin sıklığı,sorunların içeriğine göre değişir.
  • Eşler birbirleriyle açık ve dürüst bir iletişimde olmalı, sorunlara odaklanmalı, birbirlerini suçlamadan kaçınmalıdır.
  • Gizlilik esastır. Danışman aile üyelerinden biri ile yapacağı, görüşmeyi, o üyenin izni olmadan diğeriyle paylaşamaz.
  • Evlilik danışmanlığının amacı, eşlerin davranışlarını daha olumlu kılmak, eşler arasındaki iletişimi geliştirmek, ve sorunlara kalıcı çözümler bulmak olduğu için, danışman bir takım teknikler kullanır.
  • Danışmanın en önemli işlevlerinden biri, duygusal boşalımın sağlanması, eşler arasında “bitirilmemiş işleri “ gündeme getirmesidir. Eşlerin birbirine karşı olan olumsuz tutum ve duygularını ifade etmeleri, birbirlerine karşı anlayış geliştirmelerine de yardımcı olur.
  • Eşler arasında daha fazla yakınlaşma, işbirliği ve duygusal paylaşım sağlanmışsa terapi amacına ulaşmış sayılır.
  • Unutmayınız mutluluk için reçete yoktur. Her ailenin huzurlu bir yaşam için ihtiyaç duyduğu etmenler farklıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Risk Faktörleri ve Evlilik Danışmanlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz OKUŞ TEZEL Fotoğraf
Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in Yazıları
► Evlilik Öncesi Danışmanlığı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Risk Faktörleri ve Evlilik Danışmanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Öfke Kontrolü Eğitimi Programı ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:30
Top