2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Migren ve Beslenme
YAZI #3584 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Migren, genelde başın bir tarafında orta şiddette veya şiddetli oluşan baş ağrısı şeklinde tanımlanır. Bu ağrı 2 ile 72 saat arasında sürer ve baş ağrısına bulantı, kusma, fotofobi (ışığa karşı hassasiyet), fonofobi (sese karşı hassasiyet) gibi rahatsızlıklar eşilk edebilir. Migrenin gerçek mekanizması bilinmemekle birlikte nörovasküler bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Önerilen tedavi şekli ise basit ağrı kesici ilaçlar, bulantı önleyici ”antiemetik” ilaçlar ve tetikleyici faktörlerden uzak durulmasıdır. Migrenin başlıca tetikleyici faktörleri: stres, açlık ve yorgunluktur. Bunların yanı sıra:
• Tiraminden zengin beslenmek, (Fermente edilmiş ürünlerde bol miktarda bulunur.)
• Salamura ürünler,
• Kalamar, Karides, Midye gibi deniz ürünleri,
• Kakao,
• Turşu,
• Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri,
• Sigara,
• Alkol vb. de migren ataklarını tetikleyebilmektedir.
Migreni Olan Bireylerin Yapması Gerekenler:
1. Günde en az 2,5 litre su tüketilmelidir.
2. Migren ataklarını tetikleyen gıdalardan uzak durulmalıdır.
3. Kivi, armut, elma gibi meyvelerin migren ataklarını hafifletici özelliği bulunmaktadır. Ara öğün olarak bu tarz meyveler tercih edilebilir.
4. Kafein alımı sınırlandırılmalıdır. Aşırı kafein alımı migren ağrılarını tetikler.
5. Gece 23.00-00.00 saatlerinde yatmaya ve sabah 08.00-09.00 saatlerinde uyanmaya özen gösterilmeli, düzenli uyku alışkanlığı benimsenmelidir.
6. Öğün atlanmamalıdır. Gün içinde 3 ana 3 ara öğün planlanması hipoglisemiyi (kan şekeri düşüklüğü) engelleyeceğinden migren ataklarını da önler.
7. Her gün temiz havada yürüyüş yapılmalıdır.
8. Sabahları 1 fincan melisa veya papatya çayı gibi rahatlatıcı bitki çayları tüketilebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Migren Düşmanı Besinler Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Migren ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:09
Top