2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Davranışçı ve Geştalt Yaklaşımlarının Kişilik Gelişimine Bakışı
MAKALE #8102 © Yazan Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ | Yayın Ocak 2012 | 14,099 Okuyucu
Davranışçı Yaklaşım

Zihinsel ve ruhsal işlevler üzerine çalışan Yapısalcılık, İşlevselcilik ve Psikanaliz akımlarına tepki olarak doğan Davranışçı yaklaşım; ancak gözlemlenebilen davranışların psikolojinin konusu olabileceğini; zihinsel süreçler, bilinç, bilinçdışı ve içsel süreçlerin nesnel olarak incelenemeyeceğini savunarak psikoloji alanında ciddi bir değişiklik yapmışlardır.


Tüm davranışların öğrenme ürünü olduğunu savunan Davranışçılar kişilik özelliklerinin de öğrenme sonucu geliştiğini, kişiliğin de tıpkı diğer davranışlar gibi bir davranış örüntüsü olduğunu ve deneyimler sonucu oluştuğunu (Cüceloğlu, 1993) ve Uyaran-Organizma-Tepki şeklinde formüle edilebileceğini iddia ederler (Feldman, 1997; Karahan & Sardoğan, 1994; Köknel, 1995; Özkalp ve ark., 2000; Uba & Huang, 1999). Kalıtım ve içgüdüleri kökten reddederler. Bireyin tüm davranışlarının onun biyolojik yapısıyla ilişkili olduğunu, kalıtım ya da içgüdülerle açıklanamayacağını, doğuştan getirdiği biyolojik yapıyla uyaranlara öğrenme yoluyla belli bir şekilde tepki verdiğini, pekiştirilen davranışların daha sık ortaya çıktığını bu sebeple, kişinin davranışları nasıl öğrendiği bilindiğinde, kişiliğinin de anlaşılabileceği savını kabul ederler (Yanbastı, 1990; Cüceloğlu, 1993). Bu yönüyle insanı belli şartlar altında bulunan biyolojik bir makine olarak gören Davranışçılar, kişiliğin incelenmesinde tarafsız gözlem ve teknikler önerirler (Adasal, 1977; Feldman, 1997; Yanbastı, 1990).

Ayrıca kişiliği, davranışların bütünü olarak kabul eden Davranışçılar, kişiliği, uzunca bir süre içinde kazanılan mesleki, ailevi, dini, siyasi ve ekonomik alışkanlıklar birikiminin bir ürünü olarak tanımlarlar (Atkinson ve ark., 1996; Özkalp ve ark., 2000; Yanbastı, 1990).


Kişiliğin özellikle yaşamın ilk yıllarında yaşanan çevre tarafından belirlendiğini vurgulayarak (Karahan & Sardoğan, 1994; Özkalp ve ark., 2000; Uba & Huang, 1999), kalıtımsal getirileri tamamen inkar ederler. Bu teorisyenlerden biri olan Watson, yetenek, mizaç ve karakterin doğuştan gelmediğini, doğumdan itibaren öğrenme süreçleriyle geliştiğini, çocukluktaki şartlanma deneyimlerinin yetişkinlikteki davranışları etkilediğini savunarak, kendisine verilecek sağlıklı bebeklere kendi yöntemlerini uygulayarak her çeşit kişilik yetiştirebileceğini de iddia eder (Bruno, 1982; Uba & Huang, 1999; Yanbastı, 1990). Bir başka teorisyen olan Hosford da, insanın çevresinde karşılaştığı uyaranlara tepkide bulunduğunu, kalıtım ile çevre arasındaki farkın kişiliği belirlediğini vurgulamakla birlikte, bireyin kişiliğinde olumlu ve olumsuz alışkanlıkların birlikte bulunduğunu ve bunların zamanla öğrenildiğini de savunmaktadır (Karahan & Sardoğan, 1994). Skinner ise kişiliğin, belirli durumlar karşısında gösterilen davranış örüntüleri olduğunu, kişiliğin içinde insan barındıran bir vücut değil, aksine kişiliğin tek başına bir insan olduğu ve insanın çevresine göre hareket etmediğini, tersine çevrenin ona göre hareket ettiği görüşlerini ileri sürmektedir (Karahan & Sardoğan, 1994).


Geştalt Yaklaşımı


İnsanın diğerleriyle ilişki içinde olma ihtiyacıyla dünyaya geldiğini, ben olmayanla kurduğu ilişki içinde kendi benliğini var edebildiğini, her bireyin “beni” ve “ötekini” kendi fenemonolojik dünyası içinde kendi fenomonolojik dünyasını kaybetmeden ve ötekini de kendi varoluşu içinde görüp kabullenerek kurduğu ilişkilerle kişiliğini geliştirdiğini savunur.


Yaklaşımın kurucusu Frederick Perls’e göre insan doğuştan ne iyidir ne de kötüdür. Herkes her türlü özelliğe az ya da çok sahiptir, kişi çevre tarafından kabul gören özelliklerini sahiplirken, çevre tarafından kabul görmeyen özelliklerini reddeder.


Bu sebeple insanların çoğunluğunun kendini gerçekleştirmekten çok idealize ettiği kişiyi gerçekleştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Geştaltçılar (Karahan & Sardoğan, 1994), kişiliğin tek tek uyaranların ve bunları alan duyu organlarını özelliklerinin toplamı olmadığını (Yanbastı, 1990), birçok fiziksel, ruhsal, içsel ve çevresel etkenin belli biçimde örgütlenmesinden oluşan bir bütün olduğunu savunurlar. Bu bütün, kendisini oluşturan öğelerin toplamından farklı ve daha fazlasını içeren bir yapı olup, kendine has özelliklere sahiptir (Karahan & Sardoğan, 1994; Köknel, 1995). Diğer bir ifadeyle kişilik, organizma ile psikolojik alan (bireyin kendisi ve çevresi ile bağlarını içeren, dinamik yaşantı ve davranış alanıdır) arasında kurulan dengenin ve bütünlüğün özelliklerini kapsayan bir yapıdır (Yanbastı, 1990).


Kişilik gelişimini, uygun iç ve dış çevre şartlarına bağlayan Geştalçılar, insanın kendi yaşantı, deneyim, beklenti, amaç, fırsat ve yeteneklerinden haberdar olduğunu ve onları kişilik içinde bütünleştirmek için çevreden gelen uyarımlar arasından gerekli seçimi yapabileceğini savunurlar (Köknel, 1995).


Geştalt teorisyenlerinden biri olan Perls, “üst benlik” ve “alt benlik” kavramlarını (Geştalt kutupları) ileri sürerek kişiliği açıklamaya çalışmıştır. Buna göre, üst benlik, kişiyi zorunluluk ve tehditlerle manipüle ederken, alt benlik, iyi niyetler, savunmalara geçme ve özür ile manipüle eder. Zamanla yaptığımız her davranışın doğru olduğunu savunan bir kişilik özelliği olarak görünen üst benlik, sürekli alt benliğe emirler vererek onunla çekişir. Perls’e göre ortaya çıkan bu çekişmeler sayesinde de kişilik gelişir (Karahan & Sardoğan, 1994).


Geştalt Psikolojisinin etkisi altında kalan Lewin ise kişiliği, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan (bölge) oluşan bir sistem olarak görür. Kişilik özelliklerinin insandan insana, yaşa ve gelişim aşamalarına göre de değiştiğini savunan Lewin, kişiliği çevre ile sürekli etkileşim içinde olduğunu vurgular (Karahan & Sardoğan, 1994). Kişilik özelliklerinin sabit ve değişmez olmadığını, aksine sosyal alandaki dinamik özelliklere bağlı olarak sürekli değiştiğini savunur (Bruno, 1982).


KAYNAKÇA


Adasal, Rasim (1977). Normal ve Anormal Yönleriyle Yeni Medikal Psikoloji.3. Baskı. İstanbul: Minnetoğlu Yayınları.


Atkinson, Rita & Atkinson, Richard & Smith, Edward E. & Bem, Daryl J. & Hoeksema, Susan Nolen. (1996). Hilgard’s Introduction to Psychology. Twelfth Edition. U.S.A: Harcourt Brace College Publishers.


Bruno, Frank J. (1982). Psikoloji Tarihine Giriş. (Çev. Nesrin Hisli). Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayın No. 10 İzmir: Ticaret Matbaacılık.


Cüceloğlu, Doğan (1993). İnsan ve Davranışı. İstanbul: Remzi Kitabevi.


Feldman,Robert (1997). Essentials of Understanding Psychology. Third Ed. USA: The Mc Graw-Hill Companies,İnc.


Karahan, T.Fikret & Sardoğan, Mehmet E. (1994). Psikolojik Danışma Kuramları. İstanbul : Birsen Yayınevi.


Köknel,Özcan (1995). Kaygıdan Mutluluğa Kişilik. İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi.


Özkalp, Enver & Arıcı, Hüsnü & Aydın, Orhan & Bayraktar, Rüveyde & Uzunöz, Ali & Erkal, Buket (2000). Davranış Bilimlerine Giriş. (Edi. Enver Özkalp). 3. Baskı. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 1027


Uba, Laura & Huang, Karen (1999). Psychology. U.S.A: An imprint of Addison Wesley Longman, İnc.


Yanbastı, Gülgün (1990). Kişilik Kuramları. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Davranışçı ve Geştalt Yaklaşımlarının Kişilik Gelişimine Bakışı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba DEMİRÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi244 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün Yazıları
► Geştalt'ın İçsel Çatışma Teorisi Psk.Doğancan GÖKÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Davranışçı ve Geştalt Yaklaşımlarının Kişilik Gelişimine Bakışı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Manüplasyon Ocak 2017
► Empati Kasım 2016
◊ Kıyamet Senaryoları Temmuz 2013
◊ Ticari Zeka Haziran 2013
◊ Hey Tuğba Naber? Nisan 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:47
Top