2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Metropolitan Okul Olgunluk Testi
MAKALE #17234 © Yazan Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ | Yayın Eylül 2016 | 8,832 Okuyucu
Anasınıfını tamamlayan 5-6 yaş çocuklarının ilköğretime; yani akademik hayatta kendisinden beklenen becerileri (kelime hazinesi, verilen yönergeyi anlama ve uygulamayı başarma, dört işlem becerisi, eşleştirme, el göz koordinasyonu….) ne derece geliştirdiğine ve okulun gerektirdiği kurallara hazırlıklı olmalarını sağlayacak olan özelliklerinin ve başarılarının ne düzeyde olduğuna karar vermek üzere uygulanan güvenilir bir testtir. Aynı zamanda çocuğun test sırasında ki davranış ve tutumları psikolojik olarak da okula ne kadar hazır olduklarına dair önemli ipuçları vermektedir. Yine iyi bir psikolog çocuğun fizyolojik, çevresel ve zihinsel açıdan ne durumda olduğuna dair önemli bilgiler yakalayabilir. , okula yani ilköğretime tam olarak ne kadar hazır durumda olduklarına doğru karar vermek ve okula her yönden hazır olmayan öğrencileri tespit ederek onları akademik hayattan soğumamaları için doğru zamanda okula yönlendirmek amacıyla uygulanır.

Orijinal adı Metropolitan Readiness Test olup asıl formu İngilizcedir. G. H. Hildreth, N. L. Griffits, M. Mc Gauvran tarafından geliştirilen bu test Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Bölüm başkanı Prof. Dr. Ayla Oktay tarafından 1980 yılında dilimize çevrilmiş ve Türkçe’ye uyarlanmıştır. Ülkemizde psikologlar tarafından Metropolitan Okul Olgunluk Testi adı altında uygulanmaktadır. Bu test için yönergeyi anlama ve başarma üzerine kurulu bir performans testidir denebilir.

Bireysel olarak ve grup olarak uygulanabilen test, bireysel olarak uygulandığında ortalama 24 dakika, gruplara uygulandığında ise süre çocukların yönergeleri doğru anladıklarına ve işaretleme sistemini doğru yaptıklarına emin olmak için biraz daha uzayabilmektedir. Eğer testi grup olarak uygulamak gerekiyorsa tek bir kişi tarafından değil en az 5 çocuğa tahsis edilmiş birer gözlemci bulunmak şartıyla uygulanması deneyimlerince daha uygun olmaktadır. Zor gruplarda 3 çocuk başına bir gözlemci ihtiyacı da hasıl olabilmektedir. Vakit problemi yoksa çocuklara bireysel uygulama yapmanın tercih edilmesinden yanayım ve fakat grup uygulamaları çocuklar hakkında daha doğru bilgiler edinmemize yardımcı olmaktadır, çünkü bireysel olarak rahat çalıştığımız çocuk grup içinde bambaşka olabilmektedir ki okulda hiçbir zaman yalnız olmayacağı düşündüğümüzde grup uygulamasının avantajı olduğunu söyleyebilirim. Aslında bireysel uygulamaların hem avantajı hem dezavantajı (grup içi davranışları gözlemlememize olanak vermemesi sebebiyle) aynı şekilde grup uygulamalarının hem avantajı hem de dezavantajları olduğunu söyleyebilirim.

Grup uygulamalarım sırasında her çocuğun yönergeyi anlama hızının farklı olması veya bazı çocukların yönergeyi doğru anlasa bile işaretlemesini yapmadığı ya da işaretlemek için her bir maddede sözel olarak “hadi şimdi bulduğun cevabı işaretle” gibi ayrı bir yönerge daha bekledikleri birçok kez karşılaştığım durumlar arasındadır. Ki ne zaman gruplara yanımda yeterli sayıda gözlemciyle uygulasam bile yine de olası yeni sorunlarla karşılaşmışımdır. Çünkü bahsettiğimiz grup 5-6 yaşlarında olduğundan içlerinde aşırı hareketlileri, dikkat problemi yaşayanları, işaretlemede kaydırma yapanları, bir soruda takılmışsa sormayıp biz diğer soruya geçsek bile takıldığı soruda bekleyenleri, performans kaygısı yüksek olanları, tuvalet ihtiyacı hasıl olanları, kaleminin ucu kırıldı diye testi bırakıp gözlemciden yardım almayanları, ender olarak ağlayanları, arkadaşının yaptığı cevaba bakıp onun yaptığının aynısı işaretleyenleri ve daha nice şeyi bir arada görmüşümdür. Bir diğer dezavantajı uygulayıcı açısındandır ki yüksek efor gerektirir, hem ses volümünün yüksek olması hem de bazen aynı soruyu duymadım diyenler için yeniden okumak ve bu arada onu yeni soru sanıp kendince alttaki soruyu işaretlemeye teşebbüs edenleri tespit etmek… çok çok yorucu olup uygulayıcının pert olmasıyla sonuçlanabilmektedir.

Metropolitan Okul Olgunluk Testi’nde her alt test psikolog tarafından sözlü olarak verilen yönergeye göre çocuğun işaretleyeceği ve kopya edeceği resimlerden oluşmaktadır. Uygulayıcının verdiği talimatlar doğrultusunda çocuğun testi cevaplaması istenir.

Metropolitan Okul Olgunluk Testi toplam 100 madde ve 6 adet alttestten oluşmaktadır. Bu Alttestler şöyledir:

1. Alttest Kelime Anlamayı ölçmekte ve 19 maddeden oluşmaktadır. Bu altestin amacı çocuğun dili anlama ve kavrama düzeyini tespit etmektir. Her sırada bulunan 4 resim içinden uygulayıcı tarafından söylenen resmi işaretlemesi istenir.

2. Alttest Cümle anlamayı ölçmekte ve 14 maddeden oluşmaktadır. Bu altestin amacı çocuğun cümleyi anlayıp kavraması ve uygun resmi seçmesidir. Yapısal olarak 1. Altteste benzese de tek bir kelimeye karşılık gelen resim yerine cümleyle ifade edilen resmi bulmasıdır amaç ki bu kelime anlamaya oranla daha karmaşık bir işlem gerektirmektedir.

3. Alttest Genel Bilgiyi ölçmeyi hedefler ve yine 14 maddeden oluşmaktadır. Çocuğun kelime hazinesiyle ilgilidir. Çocuktan sayfadaki resimlerden, uygulayıcının söylediğine uyan resmi seçmesi istenir.

4. Alttest Eşleştirme olup 19 maddeden oluşmaktadır. Bu altestin amacı benzerlikleri tanıma yeterliliğini ölçmektir ve tamamen Görsel algı alttestidir diyebiliriz. Çocuktan daire içine alınmış olan resmin aynısını bulup işaretlemesi istenir. Genellikle bu alttestte şekilleri doğru işaretleyemeyen veya ters işaretleyen çocukların okuma ve yazmada problem yaşadıkları görülmektedir.

5. Alttest Sayılar olup 24 maddeden oluşmaktadır. Bu alttest çocuğun sayı bilgisini, rakamları tanımasını, saymasını, sıra sayısı bilgisini, rakamları yazabilmesini, toplama ve çıkarma becerisini ve matematiksel mantık yürütme ve problem çözme becerilerini ölçmeyi hedefler.

6. Alttest Kopya Etme becerisini, yazmada gerekli olan ince motor gelişimi, el göz koordinasyonunu ölçmeyi amaçlar ve 10 maddeden oluşur. Çocuktan gördüğü şekli doğru olarak algılaması ve kendisine sunulan boşluk içine tam olarak yerleştirebilmesi beklenmektedir. Bilindiği üzere yazı yazmada en önemli faktör doğru kalem tutma ki bunun için yeterli düzeyde olgunlaşmış ince motor kaslar ve gördüğünü kopyalayabilme becerisidir. Gördüğünü doğru algılayamayan çocuklar olduğu gibi algıladığını kendisine sunulan kağıtta ki boşluğa doğru şekilde yerleştiremeyen çocuklar da bulunmaktadır ve bu çocukların akademik hayata tam olarak hazır olmadan başlamaları yazı yazmayı öğrenme zorlukları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tüm alt testlerde her maddeye doğru verilen yanıtlar bir puan alarak değerlendirilir. Puanların toplamı testin toplam puanını vermekle birlikte alttestler de kendi içlerinde ayrı ayrı toplanarak değerlendirilir. Bununla birlikte bazı alttestlerin beraber toplamı okuma olgunluğu, sayı olgunluğu olarak da ayrıca değerlendirilir. Toplam puan ne kadar yüksekse çocuk okul olgunluk düzeyinde iyi anlamına gelir. Elbette sadece teste göre değerlendirmeyiz çocuğun okula hazır oluş durumunu, test tarafından ölçülmeyen değişkenleri de göz önünde bulundururuz bu kararı verirken. Örneğin sosyal gelişimini, akran uyumunu, gruplara dahil olabilme becerilerini, duygusal gelişimini, duygu ve düşüncelerini yaşından beklenen düzeyde ifade edebilir olup olmadığını, kaba motor gelişimini, yeni bir kardeş durumunu, boyunu, artikülasyon problemi olup olmadığını, anaokuluna gitme süresini –ki birçok çocuk anne babası çalıştığı için belki ilk adımlarını kreşlerde atmaktadır- ve daha birçok değişkeni. Ve böylece çocuk için anne babası ve öğretmeniyle gerekli görüşmeleri sağlayarak en doğru kararı vermeye çalışırız.

Öner Necla 1994, Türkiye’de Kullanılan Psikolojk Testler Bir Başvuru Kaynağı, Boğaziçi Üniversitesi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Metropolitan Okul Olgunluk Testi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba DEMİRÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi244 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün Yazıları
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Metropolitan Okul Olgunluk Testi' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Manüplasyon Ocak 2017
► Empati Kasım 2016
► Stres Şubat 2015
◊ Kıyamet Senaryoları Temmuz 2013
◊ Ticari Zeka Haziran 2013
◊ Hey Tuğba Naber? Nisan 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:07
Top