2007'den Bugüne 92,825 Tavsiye, 28,317 Uzman ve 20,064 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Medya Kulanımının Evlilik Üzerindeki Etkileri
MAKALE #17571 © Yazan Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ | Yayın Kasım 2016 | 9,170 Okuyucu
Sosyal medya, her şeyden önce bir iletişim aracı haline geldi. Konu üzerinde yapılan anket sonuçlarına göre insanların yarısından çoğu, aile ve arkadaşlarıyla iletişime geçmek için, sosyal medya hesaplarını kullandığını belirtmiş. Yani amaç hem kendi hayatlarında yaşadıkları gelişmelerden, günlük yaşamlarımda karşılaştıkları detaylardan aile ve arkadaş çevresini haberdar etmek hem de aile ve arkadaşlarının yaşadıkları gelişmelerden haberdar olmak.

Anket sonuçları yüzde yaklaşık 40'lık kesimin, güncel olay ve haberleri takip etmek; aynı zamanda da boş vakitlerini değerlendirmek için sosyal medyada vakit geçirdikleri yönünde. Yaklaşık yüzde 27'lik bir kesim de, sosyal medyada varolan hazır içerikleri paylaşmak için sosyal ağlarda vakit harcadığını belirtmiş.

Dünya çapında yapılan araştırmalarda ülkemiz sosyal medya kullanımında 10. sırada yer almış. Facebook, Twitter, Whatsup başta olmak üzere, Türk insanı günlük ortalama 3 saatini sosyal medyada geçiriyor ki bu oranlar sosyal medyada geçen toplam sürenin toplam nüfusa bölünmesiyle elde edilmiş oranlar. Yani gerçek kullanıcılar, aslında çok daha uzun saatler geçiriyor sosyal medya hesaplarında. Yani bir tür sosyal medya bağımlılığı.

İnsanları sosyal medya bağımlılığına iten sebepler çok çeşitli olabilmektedir. Asosyallik bunların başında gelir. İnsanlarla günlük yaşamda doğru iletişim kuramama, yalnızlık, boş vaktin çok oluşu, yaşam içinde hedeflerin olmayışı, zamanı doğru yönetememek, kişinin kendi fizyolojik ihtiyaçlarına karşı duyarsız oluşu, online oyunlara bağlanması, gelişmeleri kaçırma korkusu.... insanları uzun süreler sosyal medya hesaplarında vakit geçirmeye itiyor diyebiliriz.

Sosyal medya herkes tarafından kullanılıyor; çocuklar, gençler, yaşlılar, evliler, bekarlar... bu yazımda özellikle sosyal medya kullanımının ilişkileri etkileme boyutuna değinmek istiyorum. Evli ya da aynı evi paylaşan çiftler, özellikle kendi aralarında sorun yaşadıklarında ki bu anlaşmalık ya da tartışma, küslük olabileceği gibi sohbet eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir, bir şekilde birbirlerinden uzaklaştıklarında sosyal medyaya daha fazla yükleniyor; hatta o hesaplar üzerinden birbirlerine laf sokmak, taş atmak suretiyle iletişimlerini devam ettiriyorlar. Günümüzde çoğu çiftin ortak arkadaşları, sosyal medya hesapları üzerinden onların ilişkisinin nabzını tutabilir durumda. Araları iyi mi kötü mü, hangi alanda problem yaşıyorlar bu onların paylaşımlarından rahatlıkla anlaşılabiliyor. Hatta bazen ilişki içinde yaşanan sorunlarla baş etme yöntemi olarak facebook ya da instegram gibi hesaplar üzerinden mutlu çift fotoğrafları barışmak isteyen eş tarafından konularak, bir şekilde eşinin gönlünü alıp sorun çözme yöntemi olarak da kullanılıyor; böylece problemi sağlıklı şekilde çözmek yerine halı altı ederek ilişki devam ettiriliyor.

Eşler yaşadıkları sorunları karşılıklı olarak konuşmadan, birbirlerinin ne düşündüğüne ne hissettiğine eğilmeden, birbirlerini tam olarak anlamadan hayatlarını devam ettiriyorlarsa; yani sorunlarıyla yüzleşmekten kaçınıyorlarsa o evlilik ya da birliktelik eninde sonunda örselenecektir. Sosyal medyada mutlu poz vererek ilişkilerini onarmaya çalışmak yerine, hala fiziksel olarak yan yanalarken hala yapılabilecek şeyler varken yapmaları gereken gerçek çözümlere yönelsinler. Birbirlerinin sevgi depolarını doldurmalarını özellikle eşlerine bu konuda eğilmelerini öneririm.

Ülkemizde 32 milyon facebook, yaklaşık 10 milyon da twitter kullanıcısı var. Bu durumda hayatımızın bir parçası haline gelmiş desek yanlış olmaz sanırım. Hayatlarımızın parçası haline gelmiş sosyal hesaplarımız için iyidir ya da kötüdür diyemeyiz; ama onu nasıl kullandığımız gerçekten önemli bu konuyu da yadsıyamayız. Tıpkı bıçak kullanmak gibi. Bıçak ekmek kesmek için de kullanılır Allah korusun cinayet işlemek için de. Sosyal medya kullanımı bıçak kullanımından farksız bence. Ama inanış, sosyal medya hesaplarının ihanetleri artırdığı yönünde. Tamam sosyal medyada yeni insanlarla tanışma olasılığı fazla, ama niyetin eşini ya da partnerini aldatmaksa bunun için sosyal medyanın olması şart değil. İlişkide çatlamalar var, eşler birbirinden uzaklaşmaya başlamışsa oluşan boşluğu markette denk gelen biri de doldurabilir, iş arkadaşı da hatta bir akraba ya da yakın aile dostu da. Ben internetin ihaneti artırdığına inanmayanlardanım, kişinin ahlakı kötüyse bunu edepsizlik olarak görmüyorsa, kim tutar onu. Ama ilişkide oluşan boşluklarda çiftler sosyal medya kullanımına yönelmiş ve bu arada eşine küs ya da kızgın olduğu için gizli birşeyler yapıyor izlenimi oluşturuyor, kıskandırmaya çalışıyor, hesabına bakmasına müsaade etmiyorsa, işte bu eşlerin arasında ki güvensizliği tetikleyebilir. Bu sebeple eşler birbirine karşı şeffaf olmalı, küs de olsa kırgın ya da kızgın da yaptığı davranışların karşı taraf açısından nasıl algılanacağını hesaplamalı, herşeyi konuşabilmelidir.

Evlilik aşkı öldürüyor güzelim diye bir şarkı var ya, Türk insanı bu şarkıdan negatif telkinle çok etkilendi. Evliliğin aşkı öldürdüğü falan yok, öldüren evliliğini beslemeyen çiftler; evlilik kurumunun kendisi değil. Eğer çiftler evliliklerini güzel yürütmek istiyorlarsa şimdi yazan formülü evliliklerinde uygulasınlar, görecekler ki herşey yoluna girecek. Bu formül "1G+5S+1İ" G yani güven. Eşinize her konuda güven verin, ona ve kendinize karşı dürüst, açık ve şeffaf olun. Eğer eşinizin güvenini zedelemiş onu bazı konularda hassaslaştırmışsanız güvenini yeniden inşaa edin. Öyle güven tek kullanımlıktır diye asparagas lafları bir kenara bırakın, her insan bazen hata yapabilir ya da suç işleyebilir, insanız sonuçta, eksik varlıklarız, egolarımız hasta. Bir şekilde güven kazanın veya varolan güveni korumaya gayret edin. S yani Sevgi. Sevdiğinize sevdiğinizi gösterin, onun anladığı dilde yapın bunu, bir bakın o nasıl ifade ediyor sevgisini size karşı. hediye mi alıyor, sürekli sizle birşeyler mi yapmak istiyor, hep sizin sevdiğiniz yemekleri mi pişiriyor, güzel sözler mi söylüyor. Onun sevgi dili ne? O dili öğrenin ve ona anadilinde hitap edin. S yani Sohbet. Bol bol sohbet edin, hergün yeniden tanışın, onun değer verdiği önemsediği şeyleri fark edin arada o konularda da sohbet edin. S yani Saygı. Eşinize saygıyla yaklaşın, saygınızı her daim koruyun, dışaradak insanlara gösterdiğinizden daha fazla saygı gösterin. Dışarı çıkarken süslüyseniz evde de süslenin, dışarda kimsenin yanında gaz kaçırmıyorsanız eşinizin yanında da yapmayın, topluma gireceğinizde soan sarımsak yemiyorsanız eşinize de aynı saygıyla yaklaşın. S yani Sosyallik. Beraber sosyal ortamlara girin, eş dost ziyaretlerinde bulunun, kendinize de özel zamanlar ayırıp eşinizden ayrı zamanlarda da sosyalleşin, ayrı zaman geçirmeyi de öğrenin ki bir araya geldiğinizde paylaşacağınız yeni konularınız olsun. Ayrışmadan buluşulmaz, mırç mırç birbirinizden hiç ayrılmayan kişilerseniz çabuk tüketirsiniz birşeyleri, buluşmanın tadı ayrışmadan geçer. S yani Seks. Seks hayatınıza özen gösterin. Birbirinizin bedensel ihtiyaçlarına, yakınlaşma isteklerine karşı duyarlı olun, yakınlaşın. Bol bol dokunun, sarılın, temas edin. İ yani İlgi. Eşinizle ilgilenin, onun sevdiği şeylerle, onun ihtiyaçlarıyla, onun düşünceleriyle duygularıyla, dertleriyle, sevinçleriyle ilgili olun. Eğer karşılıklı olarak bunları yaparsanız evliliğiniz korunmuş olacaktır, Allah hepinize doyumlu hayatlar yaşatsın ve sizlerde üzerinize düşenleri yapmaya gayret edin inşallah.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Medya Kulanımının Evlilik Üzerindeki Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba DEMİRÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi244 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün Yazıları
► Sosyal Medya Psikolojisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Sosyal Medya Fenomenliği Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Sosyal Medya ve Mahremiyet Psk.Eyüp TUNAHAN
► Sosyal Medya ve İlişkiler Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
► Sosyal Medya Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,064 uzman makalesi arasında 'Sosyal Medya Kulanımının Evlilik Üzerindeki Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Manüplasyon Ocak 2017
► Empati Kasım 2016
► Stres Şubat 2015
◊ Kıyamet Senaryoları Temmuz 2013
◊ Ticari Zeka Haziran 2013
◊ Hey Tuğba Naber? Nisan 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:34
Top