2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Enerji Vampirlerinden Uzak Durmak
MAKALE #3782 © Yazan Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ | Yayın Ekim 2009 | 9,418 Okuyucu

Diyelim ki uzun süredir işsizdiniz. Kötümser düşüncelerden kendinizi kurtaramıyor, asosyal şekilde, kendinizi evden dışarı atmıyor, üretmiyordunuz. Değişmeye, bu gidişe bir son vermeye, yeniden üretime geçmeye karar verdiniz. Aklınıza yeni bir iş kurmak ve hayata tekrar sarılmak geldi. Yapabileceğinize inandınız ve bu düşüncenizi, çevrenizdeki kişilerle paylaştınız. Size destek olan insanların yanında; köstek olan insanlar da göreceksiniz. Onlar, hedeflere zarar vermeye programlanmış gibidir. Hedeflerinizi onlara büyük bir hevesle anlatırsınız. Oysa onlar olumsuz ve kötümserdirler. Karşılaştıkları acılardan ders almak yerine, savunmalar geliştirdiklerini göremezler. Felaket tellallığı ve muhalefet yapmaktan başka bir iş aramaz, itiraz etmekten vazgeçmezler. Sık sık “Hayır, ama, fakat” derler. Büyük büyük “Olmazzz” derler. Neden olamayacağını anlatmaktan yorulmazlar. Yüzlerce kötü tecrübeyi peş peşe sıralamaktan usanmazlar.
“Yapamazsın, yeni bir iş kurmak aptalca, ya bu işi de batırırsan, tekrar borçlanman seni daha da dibe iter, piyasalar krizde, herkes işçi çıkarıyor…” Şayet hedefinizde hala kararlı olduğunuzu hissettilerse “Şöyle düşün, farz et böyle oldu, şu hiç aklına gelmiş miydi?” ile başlayan ya da biten cümlelerle, artık kötü tecrübeleri anlatmayı bırakıp farazi, hayali korku ütopyaları üretmekten çekinmezler. Tüm bunları bana niye anlatıyorsun diye sorsanız, sizi korumaya çalıştığını söylerler. İlle de sizi yolunuzdan çevirmeye uğraşırlar. Eğer hala kararınızın arkasındaysanız “Öyle değil, yanlış düşünüyorsun, bir dakika…” diyerek güçlerini ortaya koymaya başlarlar.
Şüpheci bir yapıya sahiptirler. Ne yapıp ne edip rotanızı şaşırtmaya çalışırlar. Korkuturlar, sorgularlar, sen ne bilirsin ki tadında bakarlar yüzünüze, olmadı kendilerini acındırırlar. Kısacası, en süper inançlı insanı bile balon gibi söndürebilecek kabiliyettedirler. Sağlıklı enerjiyi vakum gibi emerler. Geri çekilmeyi bilmezler. Yanlarına mutlu, umutlu ve enerjik gitseniz de oradan ayrılırken aynı duyguları hissetmeyebilirsiniz. Bir meslektaşım bu türde insanlara enerji vampirleri demişti. Eğer mümkünse onların yanında hayallerinizi, hedeflerinizi kendinize saklamayı deneyin. Aksi halde hedefe ulaşma motivasyonunuzu koruyamayabilirsiniz.
Belki onlar denedi ve yapamadı, belki battılar. Sorsanız, sadece iyi niyetle sizi uyarmak istediklerini söylerler. Yaklaşımları ise, olumlu düşüncenizi zedelemekten başka ne işe yarar? Birçokları, çevresel baskıların altından kendini kurtaramadığı için, niyetlerini gerçekleştirememiştir. Çevremizdeki olumsuz söylemlere, yeri geldiğinde kulak tıkamamız ve inandığımızın peşinden koşmamız gerekiyor. Tabi inandığımız şeyin doğruluğundan eminsek. Yoksa bir yandan bilinç ile savaşırken, çatlak seslerin bilince yardım etmesine engel olmazsak, inancımızı sağlam tutmamız kolay olmaz. Aldığımız karar ne olursa olsun, iyi bir yönünü görmüşüz ki bu kararı almışız. İş kurmaya mı karar verdik? Demek ki işin tutunacağına inancımız tam, eminlik düzeyimiz yüksek ki iş kurmak istediğimizi söylüyoruz. Tınısı kulağımı tırmalamakla beraber, içeriğine katıldığım bir deyiş var. “Alemin ağzı torba değil ki büzesin.” Fikri olsun olmasın, bilgisi olsun olmasın herkes her konuda bir şeyler söylüyor zaten. Bunun maalesef sonu yok. Bu yüzden fikirlerimizi, projelerimizi işin uzmanı iyimserlere danışmanın en doğrusu olduğuna inanıyorum. Çünkü danıştığımız kişinin bir uzman olması; aynı zamanda kötümser ya da iyimser olmasını belirlemiyor.
(Reiki ustam Turgay Köyağasıoğlu, çakralardan bahsederken göbek deliğinin üç dört parmak yukarısında bulunan Güç çakrası ya da Solar Pleksus da denilen 3.çakranın enerji kaçırma ve negatifleri alma kapımız olduğunu ve bazı yerlerde onu elimizle kapamamız gerektiğini önermişti. Bu öneriyi uyguladığımda gerçekten de enerjimi koruyabildiğimi deneyimledim. Ayrıca kaçan enerjinin karşı tarafa geçerek onu güçlendirdiğini ve “Eğer muhatabınız karşısında kendinizi küçük ya da değersiz hissetmekten alamıyorsanız, uyanık olun, bu durum o kişinin enerjinizi yuttuğu anlamına gelir.” demişti. Sanırım açık oturum programlarında sorularla sıkıştırılan kişinin bir müddet sonra başlangıçtaki kadar enerjik kalamaması, onu sorularıyla sıkıştıran kişinin iyice güçlenmesinin açıklaması bu olsa gerek. Bu bağlamda çözüm kolay, elimizle 3.çakrayı kapamamız kafi.)
İyimser insanlarla beraber olmak zannedildiğinden daha fazla önem arz eder. “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.”, “Arap atın yanında duran, ya huyundan ya suyundan.”, “Körle yatan şaşı kalkar.”, “Üzüm üzüme baka baka kararır.” demiş atalarımız. İyimserler çoğunlukla her şeyin önce iyi tarafını gördüklerinden, onlara hedeflerinizden bahsettiğinizde, sizin duyduğunuz tatlı heyecanı yaşamaya başlar, gülümserler. Sizi motive etmeye, ellerinden gelen desteği vermeye çalışırlar. Onlar doğal motivasyonculardır. Hep anlatacak iyi hikayeleri vardır. Acılardan ders almayı bildiklerinden, sizi de aynı şekilde davranmaya davet ederler. Hedefinize vardığınız o anı onlar hemen görür, zihinlerinde canlandırırlar. Gülen gözlerle uzaklara bakmaya başlamalarından tanıyabilirsiniz onları. İç motivasyonunuzu artırmanız yolunda sizi destekleyeceklerdir. Yolda beraber yürüyebileceğiniz iyimser dostlar edindiğinizde, kim tutar sizi?
İnsanlara fikirlerinizi anlatmaya başlamadan önce, onlara şunu söylemeyi deneyebilirsiniz: “Niçin yapamayacağımı değil, nasıl yapacağımın yollarını konuşmak istiyorum. Köstek değil, destek istiyorum. Olumsuz deneyimlerini kendine saklamanı, riskleri tarafsız bir gözle aktarmanı, sadece olumlu deneyimlerini ve fikirlerini benimle paylaşmanı istiyorum…” Göreceksiniz ki başlangıçta yaptığınız bu minik sınırlama, karşınızdaki kişiyi ya olumluya çekecek, çekemezse de siz onun fikirlerinden kaçarak inancınızı korumaya şartlanmış olacaksınız. Bu önerimin çok işe yaradığını ancak deneyimlediğinizde fark edebilirsiniz.
Hepimizin bildiği gibi hayatta başarılı olamayanlar, hedeflerini gerçekleştiremeyenler var. Bu doğru. Bununla beraber başaranlar, hedeflerinin peşinden koşanlar, düşündüğü projelerin gerçekleşeceğine inanlar; hatta yeni icatlar yapanlar da var. Aynı işle uğraşan kişilerden bazıları başarılı olurken, bazıları başarılı olmayabilir. Bize anlatılan hayat hikayelerinden hangilerini önemsememiz gerektiğini biz seçebiliriz. Bunu yapabiliriz; Çünkü olumsuz yaşam hikayelerini, kötü tecrübeleri duymaktan kaçamayız. Yalnız duyduğumuz şeylerin bizi nasıl etkilemesi gerektiğini seçebiliriz. Bu durum, olaylara nasıl baktığımızla alakalıdır. Kimileri vardır sınavı veremediği için kurban psikolojisine girmekten kurtulamaz, kimileri de vardır sınavı veremeyince bir şeyleri tam yapmadığını fark ederek, eksiklerini giderme yönünde harekete geçer.
Yaşanılan kötü tecrübeler, eğer kurban psikolojisine girmekten vazgeçmezsek, bilince hizmet eder, onun mantığını güçlendirir, bilinçdışına ise şüphe saçar. Ancak olumsuzlukları kovalamayı başarırsak, inancımıza sarılır ve onu güçlendirirsek, isteklerimize kavuşabiliriz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Enerji Vampirlerinden Uzak Durmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuğba DEMİRÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi244 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Tuğba DEMİRÖZ'ün Yazıları
► Cinsellikten Uzak Evlilikler… Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Teknolojiden Uzak Kalamıyorum Diyorsanız! Psk.Dnş.Uğurkan ULUTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Enerji Vampirlerinden Uzak Durmak' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Manüplasyon Ocak 2017
► Empati Kasım 2016
◊ Kıyamet Senaryoları Temmuz 2013
◊ Ticari Zeka Haziran 2013
◊ Hey Tuğba Naber? Nisan 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:29
Top